Koningin opent gerenoveerde Politie-academie

Koningin opent gerenoveerde Politie-academie

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-09-2010

foto: Thea van den Heuvel/DAPh

Hare Majesteit de Koningin opent maandagmiddag 6 september 2010 de gerenoveerde Concernlocatie van de Politieacademie in Apeldoorn. Het is gehuisvest in het voormalig rooms-katholieke kleinseminarie uit 1935 van architect Jan van Hardeveld. Dit rijksmonument is gerestaureerd, gerenoveerd en uitgebreid naar ontwerp van Atelier PRO architecten en Studio Leon Thier. Ook het omliggende terrein is opnieuw ingericht met daarin een nieuwe parkeervoorziening.

Het gerenoveerde gebouw vormt het hart van het politieonderwijs in Apeldoorn. Op de locatie vindt werving en selectie van politiemedewerkers plaats. Daarnaast geeft de Politieacademie op de Concernlocatie onderwijs en wordt er onderzoek gedaan. Na de verbouwing en uitbreiding van de locatie zijn verschillende opleidingen uit de regio naar Apeldoorn verhuisd.



foto: Thea van den Heuvel/DAPh

De opdracht behelst de restauratie, renovatie en uitbreiding van de Politieacademie. De nieuwbouw is zoveel mogelijk bij het bestaande gebouw gerealiseerd, zodat het landschap intact is gehouden en versterkt. Het gebouw is een rijksmonument. Atelier PRO heeft met de verbouwing respect getoond voor de bestaande architectuur en het omliggende landschap. Door de binnenhof te overkappen ontstaat een nieuwe centrale binnenruimte, het indrukwekkende nieuwe hart van de organisatie. Een representatieve plek die dienst doet als leercentrum, mediatheek, ontmoetingsplek en spil van de organisatie.

De oorspronkelijke entrees konden de nieuwe voetgangersstromen niet aan. Daarom is een nieuwe plek voor de entree gerealiseerd. Aan deze zijde kon in de nabijheid van de entree ook in de grote parkeerbehoefte worden voorzien. Het oude gebouw is zoveel mogelijk teruggerestaureerd naar de oorspronkelijke toestand. Zo zijn de oorspronkelijke kleuren teruggebracht en heeft het terugbrengen van de kapverdieping naar haar oorspronkelijke hoogte zeer ruimtelijke en lichte werkruimten opgeleverd.

Door het parkeren te concentreren en het terrein opnieuw zorgvuldig in te richten is het gebouw weer in het groen geplaatst. Het complex is weer beter zichtbaar vanaf de Arnhemseweg.

Landschapsarchitect Buro van den Eerenbeemt, ’s Hertogenbosch en Reuvers Buro voor Groene Ruimtes, Aalden
Interieurarchitect Elisabeth Tukker, Leon Thier (nu Studio Leon Thier) en Wessel Reinders
Interieurontwerp Atelier PRO en Studio Leon Thier Architecten: Elisabeth Tukker , Thijs Klinkhamer en Wessel Reinders
Projectmedewerkers interieur Coen van der Heiden, Sandrine Rointru, Maikel Samat, Héloïse Valk
Opdrachtgever Politieacademie, projectbureau Huisvesting
Bruto oppervlakte 33.000 m²
Bouwperiode 2007‐2010

Aanvullende gegevens

ArchitectAtelier PRO
OntwerpkoppelLeon Thier & Hans Kalkhoven mmv Martijn de Visser en Wessel Reinders
ProjectleidingRoderik van Doorn en Wessel Reinders
LandschapsarchitectLandschapsarchitect Buro van den Eerenbeemt, 's Hertogenbosch en Reuvers Buro voor Groene Ruimtes, Aalden
Interieurarchitect Elisabeth Tukker, Leon Thier (nu Studio Leon Thier) en Wessel Reinders
Projectmedewerkers interieurCoen van der Heiden, Sandrine Rointru, Maikel Samat, Héloïse Valk
OpdrachtgeverPolitieacademie, projectbureau Huisvesting
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.