Markant kantoorgebouw, Steigereiland Amsterdam

Markant kantoorgebouw, Steigereiland Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-08-2009

Een aantal creatieve ondernemers waagt zich aan een experiment. Zij bouwen samen een markant kantoorgebouw om hun diverse ondernemingen in te huisvesten. Dit unieke project, waarvan vandaag de bouw van start is gegaan, wordt gerealiseerd op IJburg in Amsterdam. De ondernemers zijn zo zelf opdrachtgever en hebben optimaal zeggenschap over architectuur, uitstraling en interieur.

Markante locatie
Op zoek naar een eigen huisvesting zijn onafhankelijk van elkaar de architecten Dirk Jan van Wieringhen Borski (bnb architecten) en Rene de Prie (bo6 architecten) in 2006 naar de gemeente gestapt. De gemeente heeft ze aan elkaar gekoppeld en samen vormden ze het idee om met meerder kleinere bedrijven samen opdrachtgever en eindgebruiker te worden.

Naar aanleiding hiervan werd een markante locatie aan de rand van Steigereiland op IJburg door de gemeente toegewezen. Vervolgens is gezocht naar andere ondernemers om zich bij de initiatiefnemers te voegen. Na een periode van oriƫntatie hebben de initiatiefnemers Lingotto uit Amsterdam gevraagd om de ontwikkeling te begeleiden en een deel van het risico voor haar rekening te nemen.


Uniek en bijzonder
Al snel kon met in totaal acht verschillende ondernemingen het planproces beginnen. In gezamenlijk overleg is een programma van eisen opgesteld. Omdat deze eisen ontstonden vanuit de ondernemers is het een uniek en bijzonder gebouw geworden. Zo waren de ondernemers het er unaniem over eens dat elke ruimte zou moeten grenzen aan een buitenruimte en zicht zou moeten hebben over het water.

Ontmoeting tussen de verschillende opdrachtgevers van het gebouw is het leidende thema, wat heeft geleid tot een open structuur met ruime collectieve hal. Tot slot is gekozen voor een bijzondere transparante gevel.

Elke opdrachtgever is eigenaar
Het ontwerp van bnb architecten en bo6 architecten wordt door aannemingsmaatschappij K. Dekker gebouwd. De bouw start 18 februari. Het gebouw wordt juridisch gesplitst, zodat elke opdrachtgever eigenaar is van zijn eigen deel van het gebouw.

Het gebouw zal na oplevering naast de kenmerkende witte boogbrug naar IJburg een herkenbaar punt vormen. IJburg is hiermee een icoon rijker, en komt daarmee weer een stap dichter bij volwassenheid.


De initiatiefnemers en architecten:
dirk jan van wieringhen borski
bnb architecten bv

Rene de Prie
bo6 architecten

Bob Jansen
Lingotto

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.