Markant woonhuis, Zevenbergen

Markant woonhuis, Zevenbergen

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-03-2009

Nu het uit de steigers komt, blijkt het appartementengebouw bij zorgboerderij De Zwanenhoeve in Zevenbergen een markant element in het landschap te zijn. Het nieuwe gebouw bevat zeven appartementen voor de verstandelijk gehandicapten die dagelijks in de weer zijn in en om de Zwanenhoeve.

Het complex is gebouwd in opdracht van de Stichting Woningbouw Zevenbergen (SWZ), die het verhuurt aan de Stichting Kiemkracht De Zwanenhoeve, die het gebouw gaat exploiteren. Het gebouw is gemaakt naar een ontwerp van architect Wim van Oorschot van Quadrant Architecten uit Zevenbergen. Die spreekt van ‘antroposofische ofwel organische architectuur’.

Hij verduidelijkt: “De mens centraal en teruggrijpen naar de natuur. Sommigen gaan daarin zo ver dat ze de vorm kiezen van een slakkenhuis. Zo ver ben ik niet willen gaan.”

Traditionele materialen
Van Oorschot: “Ik heb gekozen voor traditionele materialen als baksteen, naturel hout en keramische pannen, maar tegelijk een niet-traditionele vorm met bijvoorbeeld vloeiende gootlijnen, die zorgen voor beweging in het dakvlak.”

Terugrijpen op de natuur komt volgens van Oorschot ook op een andere manier tot uiting: “Via een grote dakkapel treedt er veel daglicht binnen in de centrale hal. Met behulp van een grondpomp halen we in de zomer verkoeling uit de grond en in de winter verwarming.” Het pand is gerealiseerd door aannemersbedrijf Zwaluwe uit Zevenbergenschen Hoek.

Programma: Appartementencomplex
Opdrachtgever: Stichting Woningbouw Zevenbergen
Exploitatie: Stichting Kiemkracht De Zwanenhoeve
Ontwerp: Quadrant Architecten, Zevenbergen
Projectarchitect: Wim van Oorschot
Aannemer: Zwaluwe, Zevenbergenschen Hoek
Oplevering: 1 mei 2009

Bron: BN De Stem

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.