MFC Skoatterwâld, Heerenveen

MFC Skoatterwâld, Heerenveen

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-01-2008

De bouw van het multifunctioneel centrum Skoatterwâld in Heerenveen is eind november 2007 van start gegaan.

KOW Architectuur heeft onder leiding van architect ir. Hans Kaashoek in opdracht van de gemeente Heerenveen, met als gedelegeerd opdrachtgever Corporatieholding Friesland, een multifunctioneel centrum ontworpen. Het bevindt zich op een eiland van twee hectare midden in de wijk Skoatterwâld in Heerenveen.

Over het ontwerp dat tot stand kwam in samenspraak met alle betrokkenen, is iedereen zeer enthousiast. Het ziet eruit als een grote uitgeholde boomstam (binnen diameter van ca. 40 meter) met aftakkingen en bladerdaken. In de aftakkingen van de vier verdiepingen hoge boomstam zijn twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en dagbesteding gevestigd.

Plek voor zwaluwen
Het ‘bladerdak’ biedt beschutting tegen zon, regen en andere weersinvloeden. Op dit moment vinden er gesprekken plaats met de vogelwacht, waarbij wordt gesproken over het plaatsen van nestkasten aan het gebouw (in de bast van de boom) waarin onder meer gierzwaluwen nestelen.

Een praktische oplossing voor deze biotoop: de vogels eten de muggen die in dit waterrijke landschap voorkomen. Volwassenen en kinderen wonen en leven op dit eiland door elkaar. Jong en oud, gezond en minder gezond. Voor ouderen komt er een zorginstelling. Het eiland is een combinatie van wonen en werken.

KOW is een van de grotere zelfstandige architectenbureaus in Nederland. Het bureau ontwerpt functionele, duurzame en creatief vormgegeven oplossingen op het gebied van architectuur, stedenbouw, stedelijke vernieuwing, renovatie, restauratie en interieur. Voor algemene informatie kunt u de website http://www.kow.nl bezoeken.

Projectgegevens:

Naam: MFC Skoatterwâld
Locatie: Heerenveen
Programma 1: 2 basisscholen, dagopvang, dagbesteding, wijksteunpunt, 24 psychogeriatrische zorgeenheden, 28 levensloopbestendige appartementen
Programma 2: supermarkt, wijkinfo, grand café, gymzaal, tienerruimte en wijkbeheer
Totale oppervlakte: ca. 13.000 m2 BVO
Ontwerp: KOW Architectuur 2004
Architect: ir. Hans Kaashoek
Projectarchitect: ir. Harold Haverkamp
Opdrachtgever: Corporatieholding Friesland cq. Woonbedrijf regio Zuid/West te Heerenveen
Aannemer bouwkundig: Dijkstra Draisma, Bolsward
Adviseur installaties: Technion, Heerenveen
Adviseur constructies: Jansen Wesselink bv

Ontwerp en afbeelding(en) KOW Architectuur.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.