Montessorischool, Landsmeer

Montessorischool, Landsmeer

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-10-2008

Bij het ontwerp van de Montessorischool in Landsmeer is uitgegaan van het didactisch model waarin de klas een fundamentele maar relatieve betekenis heeft. Vanuit het idee dat de klas de basis vormt van de school maar zich ook oplost in een groter geheel, is gekozen voor een vrij indeelbare constructieve opzet zonder dragende scheidingswanden. Het gegeven van ‘ de reis naar kennis’ staat centraal, ruimtelijk vormgegeven door een soort telescoop, waarin drie klassen van de onder-, midden- en bovenbouw geschakeld worden aan een ‘bouwplein’ en vervolgens via een trap weer aan de school als geheel.

Loopbrug
Om de school als geheel te ‘vieren’ komen ouders en kinderen, via een loopbrug, binnen op de eerste verdieping. De ruime schoolhal onder het hoge dak is het centrum van de school. De multifunctionele ruimte herbergt alle gemeenschappelijke voorzieningen en kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden en bijeenkomsten. Vanaf deze ‘bel-etage’ kunnen de ouders en kinderen via trappen weer afdalen naar de begane grond waar het plein en de klaslokalen zich bevinden. De manier waarop je de school binnenkomt, biedt zo een verkenning van de school als geheel en van de plekken waar je kunt leren en elkaar ontmoeten.

Goed klimaat
Er is veel aandacht besteed aan een goed fysiek klimaat in klas en school. Vaak zijn moderne klassen lage, overbelaste ruimten. In Landsmeer is met deuren naar buiten en een hoog betonnen plafond op de begane grond een basisvoorwaarde voor een goed fysiek klimaat geschapen. De hoge kap op de verdieping met in de top luchtafzuiging zorgt voor natuurlijke trek. Daarnaast is er op beperkte schaal een ventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.