Monumentale Werkspoorhal hart van nieuwe woonwijk

Project kort

Monumentale Werkspoorhal hart van nieuwe woonwijk

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-12-2021

Met de renovatie van de historische Werkspoorhal krijgt de nieuwe woonwijk Oostenburg (Amsterdam), een eigen ‘hart’. De hal heeft kathedrale afmetingen en werd vroeger gebruikt voor de productie van treinlocomotieven en scheepsmotoren. Na oplevering zal het een centrale ontmoetingsplek zijn met een verbindende functie voor bewoners en bezoekers.

Met de ontmanteling van de Werkspoorhal – naar ontwerp van OZ Architect – zijn de bouw- en restauratiefase ingeluid door Projectontwikkelaar VORM en aannemer Homines Bouw. In het stedenbouwkundige plan is het monument van alle zijden benaderbaar en openbaar toegankelijk. Hiermee krijgt de Werkspoorhal een prominente en maatschappelijke rol in het hart van de nieuwe ontwikkelde buurt.

Na oplevering zullen rondom de Werkspoorhal diverse horecagelegenheden zijn gevestigd. Er is ruimte voor vijf horecazaken, die terras houden in de Werkspoorhal. Daarnaast functioneert de hal na oplevering als hotspot voor diverse programma’s, zoals (food)markten, concerten en (kunst)tentoonstellingen.

Behoud van historische waarde

De zware staalconstructie en een groot deel van de gekleurde buizenwanden van de Werkspoorhal blijven behouden. “Samen met de staalconstructie blijft de historische functie heel herkenbaar, ook na de restauratie”, vertelt Amélie Jageneau, Junior projectontwikkelaar bij VORM. “Bovendien worden de daklichten in ere hersteld en voorzien we het dak van een nieuwe dakbedekking en PV-panelen.” Dit laatste past goed bij de nadruk die de ontwikkelaar legde op duurzaamheid. Dit geldt ook voor bestaande materialen die duurzaam worden hergebruikt en de toepassing van Urban Mining Concrete.

Ontwerp en de uitwerking

OZ Architect ontwierp de transformatie met respect voor de essentie van de bestaande hal. In een bouwteam onder leiding van VORM en de hoofdaannemer Homines Bouw heeft ingenieursbureau Kooij en Dekker het DO uitgewerkt in een Technisch Ontwerp waarbij de productkennis van gespecialiseerde onderaannemers Bentstaal, Alkondor, Velux en Glasimpex al zijn meegenomen. Homines Bouw is tevens hoofdaannemer van de 4 appartementenblokken aan de Oostzijde van de Werkspoorhal. De oplevering van dit deel van Oostenburg staat gepland eind 2022.

Afbeeldingen: OZ Architect, VORM, BETA Office

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.