Nebo-klooster, Nijmegen

Nebo-klooster, Nijmegen

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-01-2009

Nadat de laatste paters redemptoristen het Nebo-klooster hebben verlaten is de weg vrijgemaakt voor de aanpassing van het klooster tot een luxer wooncomplex met 61 huurappartementen en de bouw van een reeks koopwoningen achter het klooster. Woningcorporatie Talis, al sinds 2002 eigenaar van ‘de Nebo’, investeert ruim € 27 miljoen in dit monumentale complex.

Om de uitstraling van het klooster en de tuin zoveel mogelijk in stand te houden, heeft de woningcorporatie gekozen voor nieuwbouw in het talud bij een van de sportvelden. Die sportvelden liggen negen meter lager dan het terrein direct achter het klooster. Dit hoogteverval levert voldoende ruimte op voor een dertigtal terrasappartementen. Tussen de nieuwbouw en het bestaande kloostergebouw komt een ondergrondse parkeergarage voor 138 auto’s.

Kwaliteit onaangetast
Door deze keuze blijven de kloostertuin met vijver, de begraafplaats en de wandelpaden door het bosgebied vrijwel volledig intact. Het resterende deel van de sportvelden wordt in de nieuwe opzet heringericht als bos.

Zo blijft de kwaliteit van de tuin onaangetast, meent Talis. Volgens het bestemmingsplan had Talis op het achterterrein hoogbouw met vijf verdiepingen kunnen realiseren. Hiervan heeft de corporatie bewust afgezien. “Dat zou afbreuk doen aan het complex en de omgeving”, aldus een woordvoerder van Talis

Met de nieuwbouw wordt uiteindelijk slechts 3 procent van het landgoed Nebo, 9,2 hectare, bebouwd. De gemeentelijke commissie Beeldkwaliteit heeft met de plannen ingestemd. Ook de Rijksdienst voor Archelogie, Cultuur en Monumenten heeft de bouwplannen getoetst.

Herinrichting terrein
Talis heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de waarde van de tuin en de bospercelen. Waardevolle bomen blijven staan, ook de bomen bovenaan het talud. Een landschapsarchitect werkt nog aan een plan voor de herinrichting van de sportterreinen.

De corporatie verwacht dat de bouwvergunningen rond de zomer van 2009 worden verleend. Met de verkoop van de appartementen wil Talis al in het eerste kwartaal van 2009 starten. De prijzen starten bij € 325.000. In het klooster zelf komen 18 goedkope (€ 500) en 43 dure huurwoningen (vanaf € 850).

Bron: De Gelderlander

Projectgegevens:

Locatie: Sionsweg Nijmegen
Opdrachtgever: Talis
Omschrijving: Herbestemming tot 60 appartementen
Ontwerp: 2005-2008
Uitvoering: 2008-2010
Hoofdaannemer: n.t.b.
Projectmanagment: HVN Architecten bv
Constructeur: Ingenieursbureau A. Palte bv
Adviseur E-installaties: K+ Adviesgroep
Adviseur W-installaties: K+ Adviesgroep     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.