Horecapaviljoen op Waterlandplein

Horecapaviljoen op Waterlandplein

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-05-2008

De vernieuwing van het Waterlandplein in Amsterdam Noord is in volle gang. De komende jaren  zal hier een geheel nieuw winkelcentrum verrijzen met nieuwe woningen en voorzieningen. Daarmee wordt het dé centrale ontmoetingsplaats in de wijk. Nieuwendam Noord is één van de Prachtwijken, waarvan Ymere en AM de vernieuwing voortvarend oppakken. Op het nieuwe plein zal een horecapaviljoen verrijzen, als kroon op het werk van de vernieuwingsoperatie.

Opdrachtgever Nieuw Waterlandplein CV, een samenwerking van Ymere en AM, wil met dit paviljoen een bijzonder statement maken: een laagdrempelige ontmoetingsplek waar verschillende groepen zich thuis voelen in het brandpunt van het bruisende winkelplein.

Ontwerp prijsvraag
De kroon op het nieuwe Waterlandplein wordt een uniek horeca-paviljoen, naar een ontwerp van Emiel Lamers Architectures. Deze opdracht kreeg Lamers na concurrentie met andere bureaus. Zijn winnende ontwerp werd door een jury als zeer herkenbaar en uitnodigend voor bezoekers ervaren. Daarnaast is het ontwerp opvallend maar vooral ook praktisch en uitermate functioneel. Bovendien sluit zijn ontwerp aan op het ontwerp van het gehele Waterlandplein.

Transparantie
Het paviljoen wordt als een alziend oog op de rand van het nieuwe winkelplein en het aangrenzende park gesitueerd. Het wordt grotendeels in glas uitgevoerd, waardoor het transparant en toegankelijk zal zijn. Verder krijgt het paviljoen, net als de andere gebouwen, een warme uitstraling. Zodra de avond valt, zal het gebouw als een baken oplichten. De verlichting van het interieur zal gefillterd worden door houten daklamellen en naar boven een zacht diffuus licht opleveren, zichtbaar vanuit de appartementen in de nieuwe woontorens die het plein straks omringen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.