Nieuwe Kuip aan de Maas

Nieuwe Kuip aan de Maas

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-12-2008

In de Gebiedsvisie Stadionpark, de Rotterdamse Inzet, wordt het Stadionpark in de periode 2009-2028 tot een sportcampus ontwikkeld.
Hierin krijgt de nieuwe Kuip, thuisbasis van voetbalclub Feyenoord, een plaats aan de rivier en zorgt een OVknooppunt voor een goede bereikbaarheid.

Onder leiding van KCAP ontwikkelde Ontwerpatelier Stadionpark de gebiedsvisie. Het Rotterdamse College van B&W heeft de visie op 16 december 2008 vastgesteld.


Interface
Het leidend thema bij de ontwikkeling van het Stadionpark is sport en leisure. Door de nieuwe Kuip aan de Maas te situeren, ontstaat in het
plangebied volop ruimte voor de vorming van een sportcampus met top- en breedtesport. Ook is plaats voor recreatie, leisure, onderwijs, wonen en ander programma. De sportcampus Stadionpark moet gaan fungeren als een ‘interface’ tussen sport en maatschappij, waar het sportleven, de economische wereld en de wetenschap een wisselwerking met elkaar kunnen aangaan.

In eerste instantie zijn voor de gebiedsvisie drie ontwikkelingsmodellen gemaakt. Die vormden het uitgangspunt voor een consultatieronde met belanghebbenden. Mede op basis van de reacties is de gebiedsvisie opgesteld. De Rotterdamse Inzet combineert de sterke onderdelen van de modellen: de nieuwe Kuip prominent aan de Maas, een betere verbinding met Hillesluis en Vreewijk door gedeeltelijke overkapping van het spoor, en een knoopontwikkeling rond een nieuw NS-station.


Wereldkampioenschap
De gebiedsvisie wordt in 2009 vertaald in een structuurvisie voor het Stadionpark. Vervolgens worden bestemmingsplannen en een milieueffectrapportage uitgewerkt, om te beginnen voor de nieuwe Kuip en de kunstijsbaan.

Het complex, met uitschuifbaar veld en dak, moet klaar zijn voor het WK voetbal, dat mogelijk in 2018 in Nederland en België wordt gehouden. Verder wordt gedacht aan de bouw van enkele honderden woningen, onder meer aan de Maas.

De gebiedsvisie is opgesteld in opdracht van de Gemeente Rotterdam door ontwerpatelier Stadionpark. Dit multidisciplinaire team wordt aangevoerd door KCAP, en werkt samen met dS+V en H+N+S landschapsarchitecten. Vanuit KCAP waren o.a. Ruurd Gietema (verantwoordelijk partner) en Frank Werner (projectleider) betrokken.

Project: Stadionpark, Rotterdam
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Ontwerper: Ontwerpatelier Stadionpark
Architect: KCAP; Ruurd Gietema en Frank Werner
Landschapsarchitect: dS+V en H+N+S landschapsarchitecten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.