Nijkerkse woningen energiezuinig met zonnecollectoren

Nijkerkse woningen energiezuinig met zonnecollectoren

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-07-2010

De overheid wil dat alle woningbouwcorporaties meer doen aan duurzaamheid en milieu. In lijn hiermee maakt Woningstichting Nijkerk (WSN) haar hele woningbezit de komende jaren nog energiezuiniger door de woningen van gemiddeld energielabel C/D naar gemiddeld label B te brengen. Naast positieve effecten op het milieu geeft dit ook voordelen voor de portemonnee van haar huurders. De investeringen die WSN doet, betalen zichzelf uiteindelijk terug.

WSN combineert de milieu- en energiebesparende maatregelen met andere grote klussen aan de woningen. Om woningen met een lager label op te waarderen, bekijkt WSN de situatie per woning. Afhankelijk van de woning is nieuwe dakisolatie een mogelijkheid, maar ook plaatst WSN ultramoderne cv-ketels of brengt zij Hoog Rendement++ glas aan bij een grote schilderbeurt. Daarnaast zijn er radiatoren die de warme binnenlucht afvoeren en meteen de koude, frisse buitenlucht opwarmen. En er zijn natuurlijk de zonnecollectoren die WSN al bij nieuwbouwwoningen heeft geplaatst.Beerninkstraat, Nijkerk
Zonnecollectoren plaatst WSN ook bij bestaande woningen, zoals bij 22 woningen aan de Beerninkstraat/Raadhuisstraat in Nijkerk. Hier vervangt de woningstichting de oude daken door nieuwe, op maat gemaakte isolatieplaten, compleet met zonnecollectoren. Omdat WSN deze werkzaamheden in één keer uitvoert, geeft dat de minste overlast voor de bewoners. Ook blijven de kosten daardoor zo laag mogelijk.

Unidek en Nefit
Het project van WSN is het eerste gezamenlijke renovatieproject voor Unidek en Nefit die de zogenoemde ‘Unidek SolarTherm’ samen hebben ontwikkeld. Beide A-merken in de bouw hebben elkaar gevonden in hun gemeenschappelijke visie op het gebied milieubewustzijn, duurzaam bouwen en energiebesparing. Unidek SolarTherm is het eerste resultaat van deze samenwerking.

Met deze innovatie geven Unidek en Nefit het begrip ‘duurzaam bouwen’ een extra dimensie. Unidek SolarTherm is namelijk het eerste prefab (dus kant-en-klaar) sandwich dakelement met een geïntegreerde zonnecollector. Dankzij de isolerende en energieopwekkende eigenschappen verdient de SolarTherm zich binnen enkele jaren terug.Probleemloze montage
De ruggengraat van de SolarTherm is de gepatenteerde Unidek Aero, voorzien van KOMO Keur en het Keurhoutlabel. In de hoogwaardige EPS-kern van het dakelement zijn verstijvers geïntegreerd die zorgen voor een grote sterkte. Dat maakt niet alleen grote overspanningen mogelijk, maar ook een probleemloze montage van de zonnecollectoren. Daarnaast is er een luchtdichte randafwerking zonder koudebruggen. Het geheel heeft een voor de montage makkelijk te hanteren gewicht. Dit alles verhoogt de bouwkwaliteit.

Op de basis van de Unidek Aero zijn naar wens één of twee SolarLine zonnecollectoren van Nefit gemonteerd. Deze zijn onder meer voorzien van UV- en weerbestendig fiberglas, drukbestendig solar-veiligheidsglas en een aluminium-zink gecoate stalen achterplaat. Het frame is versterkt met glasvezels. De collectoren hebben drie keurmerken: CE, het Europese kwaliteitskeurmerk Solar Keymark en Zonnekeur, het kwaliteitskeurmerk van de Stichting Energie Prestatie Keur. Dit garandeert een grote energiebesparing voor de warmwatervoorziening van CV en tapwater.Positieve ervaringen
Alle bewoners van de 22 woningen aan de Beerninkstraat doen mee met dit project. Zij waren overigens niet verplicht om mee te doen, maar zijn positief over de verwachte energiebesparing en dalende woonlasten. WSN neemt de aankoop van de zonnecollectoren voor haar rekening, de huurder krijgt te maken met een kleine huurverhoging, maar daartegenover staat dat de energierekening extra daalt.

Naast positief gestemde huurders zijn ook het bouwbedrijf en de installateur positief. Het dakelement met prefab gemonteerde zonnecollector is namelijk eenvoudig te installeren, omdat alle doorvoerleidingen en aansluitingen voor de warmwatervoorziening al voorgemonteerd zijn. Installateur Schoonderbeek Centrale Verwarming hoeft deze aan de binnenkant slechts te koppelen aan de rest van het Nefit SolarLine zonneboilersysteem.Omdat de zonneboiler bovendien met een kraan op de (open) zolderetage wordt neergezet, hoeven de monteurs van Schoonderbeek geen zware gewichten naar boven te sjouwen. Iets wat grote arbotechnische voordelen biedt. De aannemer (Slingerland Bouw) kan makkelijker werken, doordat de collector keurig in het dakvlak ligt. Alle onderdelen zijn dan ook volledig voorbereid op een normale afwerking, wat zorgt voor lagere bouwkosten.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Woningstichting Nijkerk
Dakspecialist Unidek, Gemert
Zonnepanelen en zonneboiler Nefit, Deventer
Aannemer Slingerland Bouw, Nijkerk
Installateur Schoonderbeek Centrale Verwarming B.V., Nijkerk
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.