Omgekeerde U-vorm over medicijnenfabriek

Omgekeerde U-vorm over medicijnenfabriek

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-10-2008

Broekbakema heeft een nieuwe medicijnenfabriek ontworpen voor Schering-Plough in Oss (voormalig Organon). Dit productiegebouw is inmiddels opgeleverd, maar nog niet operationeel. Het productiegebouw bestaat uit een aantal productielijnen voor parenterals, injectievloeistoffen voor bijvoorbeeld vruchtbaarheidsbehandelingen.

Deze ‘slots’ zijn onderling gekoppeld door een servicestrook met ondersteunende functies, zoals kantoren, toiletten en kleedruimten. Boven de feitelijke productievloeren is een technische laag gemaakt voor alle installaties en technische voorzieningen.

Concept
Het gevelconcept van CP bestaat uit een grote omgekeerde U-vorm, die over de productielijnen en de servicestrook heen is geplaatst. De opbouw van het gebouw is bewust niet zichtbaar gemaakt. Uitgangspunt was dat het gebouw meer moet zijn dan een optelsom van alle
functionele onderdelen. De U omvat al het programma en maakt er één groot gebouw met een luifel van. Onder de luifel heeft de expeditie een plek gekregen.

Uitwerking
De materialisatie zorgt ervoor dat de grootte van het gebouw verzacht wordt. De gevels krijgen hiermee een gelaagdheid waardoor het gebouw aan detail wint wanneer men het van veraf benadert en dichterbij komt. De beide langsgevels zijn opgebouwd uit een buitenblad van hardglazen platen met kozijnen daar waar daglicht nodig is. De glasplaten zijn bezeefdrukt met een uitvergroot detail van een stuk kant. Het gebouw wordt zo voorzien van een sluier, waardoor de toch forse afmeting van het gebouw opnieuw verzacht wordt.

De kopgevel bij de entree bestaat uit een gevel van aluminium lamellen. Voor de raamopeningen zijn de lamellen beweegbaar en dienen ze als zonwering. De achtergevel is voorzien van een aluminium golfplaat, die betrekkelijk eenvoudig te verwijderen is, zodat het gebouw nog uitgebreid kan worden met twee extra productieslots.

Alle gevels zijn uitgevoerd als een dubbele gevel; een technische gevel en een esthetische gevel. Op deze manier kan het gebouw technische voorzieningen krijgen in de gevel zonder dat het beeld verstoord wordt. Bovendien zorgt dit principe ervoor dat het gebouw ook in de toekomst qua inrichting kan veranderen, terwijl het beeld van het gebouw intact blijft.

Groen
Om de verblijfskwaliteit van de functionele omgeving te bewaken, wordt het gebouw afgewisseld met grote tuinen, ingericht met clusters van (schijn)beuken. Deze middelgrote boom dient als intermediair tussen de schaal van de fabrieken en de mensen. Broekbakema staat op de lijst van genomineerden van het World Architecture Festival te Barcelona, in de categorie productie. Dit festival vindt plaats van 22 tot en met 24 oktober 2008.

Projectgegevens
Architect: Siebold Nijenhuis
Fotografie: Menno Emmink
Internet: www.broekbakema.nl



     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.