Ontwerpvisie

Ontwerpvisie

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-03-2010

Semi-permanente huisvesting ten behoeve van cbs Johan Friso en obs de Bever aan de Chico Mendesring te Dordrecht voor de duur van ca. 10-15 jaren ontworpen door Lakerveld ingenieurs- & architectuurbureau BV.

Voor de beoogde huisvesting ligt het voor de hand te zijn aangewezen op unitbouw. Bouwen volgens een vooraf bedacht systeem op een grid. De 2-laagse bouwmassa is samengesteld door middel van stalen driedimensionale frames op basis van een moduulmaat 3000 x 6000 mm.

De buitenzijde van elke unit is verdeeld in verticale modulen van 750 mm. breed. Deze panelen, variërend in kleur, vormen in combinatie met heldere glaspanelen een prikkelende collage. De huisvesting kanhierdoor tot een opwaardering van de gehele locatie leiden. Spelen is belangrijk voor leerlingen.

Het is niet alleen leuk maar vooral onmisbaar voor een evenwichtige ontwikkeling van motoriek, zintuigen, taal, ruimtelijk inzicht, creativiteit en sociale vaardigheden.



Om te kunnen spelen is de inrichting van de buitenruimte daarom van essentieel belang. Het gebouw moet primair aan de vraag voor huisvesting voldoen maar kan echter ook een bijdrage leveren aan die inrichting. Het gebouw kan zo dienen als een natuurlijke achtergrond voor de leerlingen.

Er is gekozen om de verticale glaspanelen te voorzien van een zeefdruk. Het gebouw kan op deze manier grafisch een beeld uit dragen. We hebben ons daarbij laten leiden door de context, groen is op deze locatie schaars en aanwezige ruimtelijke invulling is somber en fantasieloos.



Voor de grauwe achtergrond is een groene compensatie nodig. De gevelprint is daarom als volgt in symboliek opgebouwd:
•de stammen in mengvorm van bruintinten die de
basis vormen;
•het bladerdek in een mengvorm van groentinten;
•de lucht in een mengvorm van blauwtinten.

De horizontale lijst of cesuur op hoogte van de verdieping is weg gelaten waardoor er een sterke verticale beweging ontstaat die door de mengvorm van bruintinten, “de boomstammen”, wordt versterkt. Het is te waarderen dat de initiatiefnemer, de onderwijsafdeling van de gemeente Dordrecht, er voor heeft gekozen om ondanks het feit dat er een tijdelijke huisvesting in de vorm van systeembouw moest worden gecreëerd, de opgave met betrekking de verschijningsvorm ambitieus was.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.