Oplevering Universitair Sportcentrum Amsterdam

Oplevering Universitair Sportcentrum Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-07-2010

1 juli 2010 werd het nieuwe sportcentrum van de UvA naar ontwerp van Rudy Uytenhaak, in gebruik genomen. Een functionele en architectonische verrijking van het Science Park. Het gebouw verbindt diverse sportfuncties ruimtelijk en organisatorisch met elkaar en probeert daarbij zo extravert mogelijk te zijn.


Science Sport, ‘stapel op sport’
Het compacte gebouw vult de gehele kavel tussen twee poldercorridors. Haaks hierop ontstaan langs beide zijden van het gebouw routes waar diverse sportfuncties zich tonen. De entree in de zuidwestgevel ligt in de zichtlijn vanuit het nieuwe NS-station langs de 19e-eeuwse boerderij Anna Hoeve.

Naast de entree, met optimaal zicht en zon, ligt het ruime caféterras waaronder de fietsenstalling zich bevindt. Achter de opengewerkte noordgevel lopen, zichtbaar vanaf de straat, de hoofdroutes met luie trappen rond de klimwand. De meer gesloten sportzalen (multifunctioneel inzetbaar, bijvoorbeeld als zaal voor tentamens of evenementen) zijn ‘opgetild’ zodat de meer open en intensieve programma’s ook voor grote bezoekersstromen snel bereikbaar zijn.


Expressief, energiek en vrolijk
De gestapelde functies zijn ook herkenbaar in de vierdeling van het exterieur. In aansluiting met het maaiveld maken strokenramen in de plint de activiteiten in het souterrain zichtbaar. De “belle etage” biedt een gevarieerd ‘landschap’, vormgegeven met in hoogte geleidelijk oplopende vloeren en glazen puien die zorgen voor ruimtelijk overzicht en een stemming die past bij de dynamiek van de functie.

In de gevel zet de glasstrook de extraverte functies en sporten als fitness en squash in de etalage. Erboven loopt, horizontaal rondom het gebouw, een expressieve en kleurrijke ‘banderol’: een verbindend element waarvan begin en eind de entree markeren. Het ‘zwevende’ gebogen dak boven een translucente strook maakt de grote maat van de sportzalen op de verdieping zichtbaar.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.