Piter Jelles Nijlân-school, Leeuwarden

Piter Jelles Nijlân-school, Leeuwarden

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-01-2009

In Leeuwarden is het nieuwe schoolgebouw van Piter Jelles Nijlân aan de Prinsessenweg officieel geopend. Het schoolgebouw dat door architectenbureau RAU is ontworpen is bijzonder in vormgeving, in functionaliteit, in beheer en vooral in duurzaamheid. Het energieverbruik ligt ongeveer 35 procent onder de vereiste waarde voor dergelijke
gebouwen en is daarmee zijn tijd vooruit.

Finalist Scholenbouwprijs 2009
Het gebouw heeft een dynamische indeling en is er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. Het harmonieert met de groene omgeving en is een verrijking voor de buurt en stad. Duurzaamheid was een sleutelwoord bij het ontwerp van het gebouw. Mede hierdoor behoort het schoolgebouw van Piter Jelles Nijlân tot een van de vier finalisten voor de landelijke Scholenbouwprijs 2008. Op donderdag 29 januari 2009 wordt de winnaar van de Scholenbouwprijs bekend gemaakt tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht.

Duurzaam scholenbouw
De budgetten die tegenwoordig voor onderwijs ter beschikking worden gesteld zijn vaak minimaal. Schoolgebouwen hebben ontheffing om te voldoen aan de EPBD-normen, een van de energieprestatie-normen die de overheid wel voor alle andere openbare gebouwen verplicht heeft gesteld. Er wordt veel discussie gevoerd om de erbarmelijke luchtkwaliteit in veel schoolgebouwen te verbeteren.

Het schoolgebouw van Piter Jelles Nijlân is er in de eerste plaats voor de leerling. Door zijn vorm nodigt het gebouw uit binnen te komen. Symbolisch hiervoor is de bijzondere toegangstrap met de rode afwerklaag in het midden; de rode loper. De leerlingen krijgen dus een koninklijke ontvangst.

Techniek in het zicht
De school zoekt aansluiting bij de leerling doordat het gebouw zelf ook leerdomein moest zijn voor de leerlingen die een technische opleiding volgen. Bijzonder is de zichtbaarheid van de vele technische hoogstandjes. Voor de overige gebruikers en bezoekers wordt hierdoor de techniek onder de aandacht gebracht. Zo is de technische ruimte bereikbaar voor leerlingen en voor bezoekers. Leidingen en kanalen zijn zichtbaar en er zijn innovatieve materialen gebruikt.

Er werden kleine en grote onderwijsruimtes gerealiseerd, zodat flexibel met het onderwijs kan worden omgegaan wat past bij het onderwijsconcept van Piter Jelles Nijlân. Op die manier kan de komende decennia worden ingespeeld op veranderende onderwijskundige behoeften. Dit is mogelijk doordat gebruik is gemaakt van een flexibel wandsysteem. De exploitatiekosten kunnen laag worden gehouden vanwege het gebruik van onderhoudsvrije en duurzame materialen.

YnSicht
De intensieve samenwerking tussen Piter Jelles Nijlân, aannemers en RAU heeft geresulteerd in een gebouw met een hoog afwerkingsniveau waar de docenten en leerlingen trots op zijn. Met ingang van het volgende schooljaar zal de nieuwe naam van Piter Jelles Nijlân worden ingevoerd en op de gevel verschijnen: YnSicht.

Zie ook: Negen nominaties voor Scholenbouwprijs 2008


     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.