Renovatie Boostenwijk Maastricht

Renovatie Boostenwijk Maastricht

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-04-2010

In Maastricht is onlangs een bijzondere renovatie van het Boostencomplex voltooid, naar ontwerp van SATIJNplus Architecten. Het Boostencomplex is een stedenbouwkundig ensemble met de status van rijksmonument. Architect Alphonso Boosten ontwierp voor de oorlog een wijkje met 128 kleine arbeiderswoningen rond de Goltziusstraat in de wijk Boschpoort vlakbij de Maas. De woningen verkeerden woon- en bouwtechnisch in een dermate slechte staat, dat een ingrijpende renovatie noodzakelijk was. In opdracht van woningcorporatie Servatius zijn 57 bestaande woningen samengevoegd tot 31 ruime en comfortabele woningen in een authentieke jaren dertig stijl met aantrekkelijke plattegronden. Deze grotere woningen worden aangeboden in het hogere huursegment.


Door het samenvoegen van de tuintjes en het verwijderen van kleine, verouderde bergingen ontstaan brede, ondiepe tuinen, die ruimte creëren voor het parkeren van auto’s achter de woningen. Daardoor verdwijnen de auto’s uit de smalle straten en ontstaat er een ruimer en opgeruimd straatbeeld.


Plattegrond oude situatie


Plattegrond nieuwe situatie


Met een energieopslagsysteem in de bodem en warmtepompen worden de woningen met een zeer lage temperatuur verwarmd en met een hoge temperatuur gekoeld. Aan de binnenkant van de nieuwe wanden en de plafonds wordt met behulp van het Comfort+ systeem op lage temperatuur de ruimte verwarmd, en zomers gekoeld. Hierdoor krijgen de woningen een EPC van 0,7 à 0,8, wat overeenkomt met energielabel A. Comfort+ is een duurzaam concept voor wandverwarming ontwikkeld door ir. Frans G.M. Lemmens en prof. dr. ir. Jos J.N. Lichtenberg, die een samenwerkingsverband hebben opgericht onder de naam A2L. Architectenbureau SATIJNplus maakte op basis van dit concept het ontwerp voor de woningen van het Boostencomplex.


Plattegrond oude situatie
De woningen zijn energiezuiniger gemaakt door in anderhalve woning een nieuwe geïsoleerde schil te plaatsen. Het is een zogenaamd doos-in-doos systeem, waarbij de woningen tot op het casco worden gestript om het nieuwe klimaatsysteem vervolgens bijna modulair te kunnen inbouwen en wegwerken achter wanden en plafonds. Hiermee is sloop- en breekwerk overbodig. De nieuwe woningscheidingen bestaan uit twee elkaar ontmoetende maar volledig gescheiden binnenafbouwdozen. Hiermee worden ook direct hoge geluidisolaties bereikt.


Plattegrond nieuwe situatie
De overige 71 sociale huurwoningen zijn op traditionele wijze gerenoveerd. Deze woningen zijn geschilderd en badkamers en keukens zijn aangepast aan moderne woonwensen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.