Scala tussen Ringspoor en A10

Scala tussen Ringspoor en A10

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-11-2008

Op een voormalig strook met volkstuinen langs de Ringspoorzone in de kolenkitbuurt te Bos en Lommer is het plan Scala gerealiseerd als een van de eerste onderdelen van de herstructurering van de Kolenkitbuurt. De herstructurering beoogt de woonkwaliteit te verbeteren en de ruimtelijke- en architectonische relatie te versterken met het vooroorlogse deel van Bos en Lommer aan de andere zijde van de A10. Net als op veel plekken langs het Ringspoor begint nu ook in de Kolenkitbuurt de wereld van de westelijke tuinsteden aan de westzijde van het ringspoor.

Op de locatie van 230 x 30 meter is een zeer divers programma gerealiseerd. De beide uiteinden hebben een robuust accent: aan de Erasmusgracht een toren van 15 lagen met drie woningen per laag en aan de Bos en Lommerweg een kop van zeven lagen met een zorgprogramma.

Aan de Leeuwendalersweg is in zes lagen gebouwd. Om voldoende levendigheid aan de straat te maken, zijn de onderste twee woningen met eigen voordeuren direct vanaf de straat ontsloten. De lengte van het blok is genuanceerd door terugliggende transparante insnedes met trappen en liften voor de hoger gelegen appartementen.

De architectuur is geïnspireerd op de zorgvuldig gedetailleerde baksteenarchitectuur uit de gordel 20-40. Vooroorlogse architectuur met oranje en bruine bakstenen gecombineerd met witte accenten heeft aangetoond duurzaam gewaardeerd te worden. Wat FARO betreft, past dit Amsterdamse idioom in een eigentijdse vertaling prima bij de ambitie van de stad om de sprong over de A10 te maken.

Architect: FARO Architecten bv, bna, Lisserbroek
Opdrachtgever: FarWest
Aannemer: Giesbers-Almere Bouw
Typologie: Woontoren, appartementen, zorgwoningen en parkeerkelder
Aantal woningen: 207
Gereed: 008
Fotografie: Luuk Kramer     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.