The Edge, Nieuwegein

The Edge, Nieuwegein

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-11-2009

The Edge ligt aan de A.C. Verhoefweg die de verbinding vormt met enerzijds Nieuwegein en anderzijds Papendorp en de A12. Het gebouw met 139 appartementen vormt het markante sluitstuk van het woongebied Blokhoeve.

The Edge telt acht verschillende typen appartementen, van starterwoningen tot ruime drie- en vierkamerappartementen, in grootte variërend van 57 m2 tot 127 m2.

Golvend decor
Architectenbureau Groosman Partners heeft in haar ontwerp rekening gehouden met de specifieke locatiekenmerken. “Bij alles wat we maken, kijken we naar de verborgen schoonheden van een gebied en zorgen voor een goede inpassing in de omgeving”.

De ruime opzet aan de achterzijde van het gebouw biedt de bewoners de rustige en vriendelijke woonomgeving die zij verlangen. Aan deze zijde van het gebouw liggen de buitenruimtes van de appartementen. De tapsvormige balkons vormen een golvend decor voor het binnengebied.

De inrichting van het binnengebied is parkachtig met bloesembomen en grasperken. De voorgevel is zodanig ontworpen dat er geen verkeersgeluiden in het gebouw kunnen doordringen. Tegelijkertijd heeft het gebouw een geluidwerende functie voor de bewoners van Blokhoeve.

Verticale geluidsabsorberende lamellen Verticale geluidsabsorberende lamellen

Geluidabsorbtie
Aan de westzijde heeft een innovatieve oplossing om geluid te ‘absorberen’ bijgedragen aan de markante vormgeving. Verticale geluidsabsorberende lamellen vormen een krachtige, bijzondere gevel. De ‘binnengevel’ aan de zijde van de wijk is juist heel vriendelijk en transparant van karakter.

“Aan deze zijde van het gebouw zijn de buitenruimtes van de woningen gelegen. Deze tapsvormige balkons vormen een golvend decor voor het binnengebied. Ook wordt er veel glas toegepast, zodat een sympathieke, tijdloze gevel ontstaat”.

Aan de inrichting van het binnengebied is ook speciale aandacht geschonken. “Het is immers de overgang van het gebouw naar de aangrenzende buurt. Ik ben uitgegaan van de voor Nieuwegein zo herkenbare kersenboomgaarden. In een parkachtig ruimte met veel groen van kersenbomen en grasperken wordt op een subtiele manier ruimte en uitzicht gemaakt”.

Impressie Balkon, type LIFEImpressie Balkon, type LIFE

Aanvullende gegevens

Programma 139 appartementen met parkeerplaats
Ontwerp Groosman Partners Architecten, Rotterdam
Opdrachtgever AM Wonen BV, Utrecht
Aannemer BAM Woningbouw Utrecht, Nieuwegein
Oppervlakte 57 - 127 m²
Start bouw Vierde kwartaal 2009
Foto's The-edge-wonen.nl
Impressie interieurImpressie interieur

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.