Twee woningen op 6 hectare

Project kort

Twee woningen op 6 hectare

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-11-2022

Het landgoed de Hoefse Vonder is een nieuw natuurgebied in Berlicum met een oppervlakte van bijna 6 hectare. Hier is ruimte voor twee nieuwe woningen. Hilberinkbosch architecten kreeg opdracht voor één van de twee landgoedhuizen en wilde hierbij graag een nieuwe woning maken die tóch gebiedsoorspronkelijk is.

De landelijke woning op de zuidelijke kavel – Villa Hoefsevonder – is optimaal gelegen op de zon. Verder grenst hij aan het nieuwe natuurgebied met natte graslanden, bloemenweides, bospercelen en kent open doorkijken in het boerenlandschap. Het perceel wordt begrensd door houtwallen en een brede sloot waar ‘s avonds de herten langs struinen.

Dit nieuwe landschap is doorgetrokken op het perceel van de woning, in een tuin met wilde bloemen, grassen en een natuurlijke zwemvijver. Iets opgetild boven het landschap staat de woning asymmetrisch op een groot betonnen terras, zodat aan de zuidzijde ruimte voor zitjes ontstaat. Een groot dak, losjes geplaatst op eenvoudige, dunne, ronde kolommen, beschermt het wonen.

Op de begane grond bevindt zich een volledig woon-, eet- en slaapprogramma. De verdieping heeft op de kop een grote werkkamer met een ver uitzicht over het omringende landschap. Hier bevinden zich ook nog de extra slaapkamers voor de kinderen en gasten.

Materiaalgebruik

De materialen van deze woning ondersteunen de ontspannen ligging in een natuurlijk agrarisch landschap. De dakbedekking is uitgevoerd met keramische leien in een gemêleerde oranjebruine kleur. Dit past bij de omringende boerderijen en schuren die veelal met oranje pannen gedekt zijn. Houten delen in een donkere kleur omhullen de meer private woonfuncties. En daar waar het interieur zich opent naar het landschap, ontstaat de begrenzing door grote glazen puien met dunne aluminium kozijnen gevormd. De grote schuifpuien kunnen worden opengezet, waardoor het buiten binnenwaait.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.