Uitbreiding Long Care kliniek met 24 plaatsen, Den Dolder

Uitbreiding Long Care kliniek met 24 plaatsen, Den Dolder

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-06-2010

De bestaande gebouwenvoorraad op het terrein van de Willem Arntszhoeve, ooit ontwikkeld voor de verpleging van ouderen, is slecht geschikt voor de actuele vraag vanuit de overheid om langdurig psychiatrische patiƫnten te huisvesten. Snel uitbreiden is geen optie; het vigerende bestemmingsplan biedt geen mogelijkheden de bestaande gebouwen uit te breiden in horizontale zin; de maximale bebouwingsoppervlakte is al overschreden.



Wel voorziet het bestemmingsplan er in om de bestaande gebouwen te voorzien van een tweede bouwlaag. Daarom heeft Rik Lagerwaard architectbureau de uitbreiding zo ontworpen dat deze over het bestaande gebouw heen komt. Daarnaast is een stappenplan ontwikkeld dat de transformatie van het gebouw en de afdeling voor de komende tien jaar mogelijk maakt;

1. De gewenste uitbreiding op de verdieping. Het gebouw wordt op kolommen geplaatst en draagt vrij over het bestaande gebouw.
2. De sloop van het bestaande gebouw
3. De nieuwbouw kliniek onder het verhoogde gebouw; programma afhankelijk van de vraag te zijner tijd.



Het gebouw is geplaatst op een vijftal portalen, ieder op drie kolommen. Samen met de betonnen prefab vloer vormen deze een tafelconstructie. Hierop is traditioneel gebouwd om massa te genereren voor de warmteopbouw, geluidsisolatie en molestbestendigheid. De wanden zijn gemetseld, de vloeren traditioneel beton.

De fundering bestaat uit betonnen platen op in de grond geformeerde palen. Door de kolommen zo veel mogelijk in de verkeersruimten te situeren konden de bestaande afdelingen op de begane grond in gebruik blijven tijdens de uitvoering. Alleen tijdens de hijswerkzaamheden van de grote onderdelen werden de afdelingen tijdelijk ontruimd.



De bewoners zijn zeer introvert en verblijven voornamelijk op de eigen kamers. Hierdoor zijn de gemeenschappelijke woonkamers kleiner. Door medicatie en gedrag zijn de verkeersruime groot en lang waardoor de mensen beter en vrij in circuit kunnen bewegen. De kamers zijn gesitueerd aan doorgaande gangen; iedere kamer wordt met kleur onderscheiden, in totaal zes kleuren in combinatie met het vloerveld voor de kamer ontstaat een unieke combinatie. Vijf kleuren en een grijskleur ter symbolisering van het unieke individu.

Om de kwaliteit van de binnenruimten te vergroten zijn er een tweetal besloten binnenhoven die door de gangen met elkaar worden verbonden. De binnengangen komen daarmee aan buitenruimten te liggen waardoor een groot deel van de gangen daglicht ontvangen.



Het gebouw voorziet in diverse schakelmogelijkheden waardoor kan worden gevarieerd in de groepsgrootten en doelgroepen.
Om redenen van brandoverslag vanuit de bestaande houten onderbouw, is gezocht naar een gevelafwerking die bij brand niet zal bezwijken. De tussen dakrand en vloerrand afgespannen textielweefsels zullen bij brand van onderuit los schieten en in tweede instantie verdampen.


Zonwering wordt gecombineerd met uitbraakbeveiliging waardoor de woonkamers tevens als balkon dienst kunnen doen. Er bevinden zich een tweetal hoven in het gebouw die dienen als buitenverblijf. Er is geprobeerd in alle ruimten, dus ook de interne gangen, daglicht binnen te halen. Dit verhoogd de kwaliteit van de binnenruimten.



Aanvullende gegevens

ArchitectRik Lagerwaard (Rik Lagerwaard Architect BNA BV)
ProjectmedewerkersHarrie Meuleman, Tanja Weber, Janita Stoel.
Ingebruikname uitbreiding3 maart 2010
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.