Verbouwing Hiëronymus Utrecht

Verbouwing Hiëronymus Utrecht

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-12-2008

Het monumentale gebouw Hieronymus aan de Maliesingel in Utrecht is in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd naar het ontwerp van architect Tepe, in zijn tijd een gerenommeerd neogotisch architect. Het pand is oorspronkelijk als weeshuis en tehuis voor bejaarden gebouwd en stond onder leiding van religieuzen.

Het historische gebouw heeft de status van Rijksmonument. Het pand staat aan één van de stadssingels die de historische binnenstad omsluiten. In dit historische gebouw zijn voor de Katholieke Caritas Instelling der stad Utrecht (KCU) 24 appartementen met een oppervlakte van circa 120 tot 210 vierkante meter en een kantoorwoning van circa 60 vierkante meter ontworpen.

In nauw overleg met de Rijksdienst en de gemeentelijke dienst voor Monumentenzorg is gezocht naar passende en inspirerende aanpassingen. De monumentale onderdelen worden behouden en (waar nodig) gerestaureerd. Nieuwe toevoegingen zijn eigentijds vormgegeven. In de nieuwe situatie ontstaat een hoogwaardig evenwicht tussen oud en nieuw, tussen monumentaal en eigentijds zonder dat de karakteristieke sfeer van 120 jaar historie wordt aangetast.

Boven een ondergrondse garage wordt een tuin aangelegd.De grote tuin achter het hoofdgebouw is aan twee zijden door de Minstroom omsloten en aan de andere zijde begrensd door bergingen, het entreegebouw voor de ondergrondse autoberging en een tuinmuur.

Projectgegevens:

Programma: verbouwing 19-e eeuws monument
Te realiseren: appartementen, woningen, garage
Opdrachtgever: K.C.U.
Architecten: Hans ter Beek, Loes van Hooff
Realisatie: 2007-2008





     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.