Villa, Doorn

Villa, Doorn

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-06-2009

Midden tussen de bossen op de Utrechtse Heuvelrug staat een bijzonder woonhuis. De woning is recentelijk gerenoveerd door rondaywinkelaararchitecten waarbij de nadruk lag op duurzaamheid. De vrijstaande villa is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd en de woning kenmerkt zich door wit geschilderde buitenmuren en een rieten kap.

Op het terrein staat ook een dubbele garage in de stijl van de woning waarbij het geheel de karakteristiek heeft van een Engelse cottage omringd door een grote, fraai aangelegde tuin.

Wensen
De opdrachtgevers wilden een woning die zowel leefbaar als zeer duurzaam is. Een van de wensen was dat alle verblijfruimten, met het oog op de toekomst, op de begane grond werden gesitueerd zodat een goed toegankelijk gebouw zou ontstaan.

Tijdens het ontwerpproces werd nauwkeurig in kaart gebracht welke onderdelen van het huis konden worden hergebruikt, zodat niets achteloos uit het gebouw werd verwijderd.


Duurzaam ontwerpen
Naast een grondige renovatie van het woonhuis werd de aanwezige veranda betrokken bij de woning en uitgebreid met een stukje nieuwbouw. De afwerking van de bestaande veranda was in de loop van de jaren zeer gedateerd, maar door de situering ten opzichte van de andere woonvertrekken was deze ruimte zeer geschikt voor een hergebruik als slaapkamer met hieraan een spa/wellness.

De gevels van de veranda en de nieuwbouw zijn bekleed met Accoya hout, een nieuw duurzaam product dat door en door gemodificeerd is en vijftig jaar of langer stand houdt. Vanwege de ligging in het bos is er gekozen voor een verticale houten bekleding, zodat de nieuwbouw verweven is met de locatie. De houten gevel speelt ook goed samen met het rieten dak.

Vouwwanden
De borstwering van het platte dak is semi-transparant. Het regelwerk is daar om en om bevestigd, waardoor een gedeelte van het huis nog goed zichtbaar is. Een gedetailleerde afdeklat aan de bovenzijde is de bekroning van de verticaliteit en maakt het geheel tot een subtiele doos.

De veranda is gedeeltelijk op het zuidwesten georiënteerd en daar heeft rondaywinkelaararchitecten glazen vouwwanden toegepast. Deze kunnen geheel worden opengezet waardoor de binnen-buiten relatie wordt versterkt.


Duurzame techniek
Naast hergebruik is er in de woning voor duurzame energieoplossingen gekozen. Zo is er in het gehele huis een nieuwe tegelvloer met vloerverwarming gekomen. In de kelder is een warmtepomp geplaatst met leidingen diep in de grond (160 meter). De warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte om de woning te verwarmen.

Tezamen met de vloerverwarming levert dit een goede energiebesparing op. Naast de warmtepomp heeft de opdrachtgever voor zonne-energie gekozen om onder andere de jacuzzi in de spa/wellness te verwarmen. Het dakterras van de omklede veranda was hier zeer geschikt voor. Hier is een ruimte gereserveerd waar de zonnepanelen achter de deels open borstwering ligt.


Projectgegevens

Ontwerp: rondaywinkelaararchitecten
Opdrachtgever: Particulier
Projectteam: Bob Ronday, Maxim Winkelaar en Jurgen van Denderen
Constructeur: Quintin Tonnard / Espacio constructies
Installateur: Installatiebedrijf C.J. van Soest
Aannemer: Bouwbedrijf Aalberts
Realisatie: 2009
Fotografie: Machiel de Nooyer

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.