Villa Escamp, Den Haag

Villa Escamp, Den Haag

Project kort
Door: Jacqueline Knudsen | 22-09-2009

Op zondag 20 september opende Villa Escamp in Den Haag haar glazen deuren. In deze tijdelijke villa, ontworpen door architecten Korteknie en Stuhlmacher, worden facetten van het stadsdeel Escamp en de herstructurering belicht. Een bijzonder initiatief in een bijzonder gebouw.

Het gebouw bestaat uit een dubbele kas, ingeklemd tussen een dubbele bomenrij aan de Leyweg, aan de voet van het nieuwe stadsdeelkantoor in aanbouw is (ontwerp Rudy Uytenhaak). Wanneer dit stadsdeelkantoor in 2011 voltooid is, zal de collectie van Villa Escamp daarheen verhuizen en de villa worden afgebroken.

Min of meer in het midden van de kas staat een witgeverfd rechthoekig houten volume met pantry, toiletten en een multifunctionele ruimte, de plankamer. In de plankamer zullen de ontwikkelingsplannen voor Escamp worden tentoongesteld en besproken. Met een grote houten taatsdeur en glazen schuifdeuren kan deze ruimte afgesloten worden.


Trouwkamer
Aan de noordwestzijde van dit blok is de Trouwzaal ontworpen door DUS architecten. Net als bij hun eerdere project the Cocoon zocht DUS naar een onconventioneel bouwmateriaal, dat werd gevonden in ventilatieslangen. Maar liefst twee kilometer flexibele kunststof witte buizen zijn gehaakt tot een koepelvormige trouwkamer, met een bijzondere sfeer en een fraaie lichtval.

Het geluid is binnen trouwkamer ook gedempt, vergeleken met de omliggende ruimten. In de trouwkamer kunnen daadwerkelijk huwelijken worden gesloten, maar de ruimte staat ook symbool voor het commitment van de gemeente.


Directeursmeubel en Mensenbibliotheek
Aan de zuidoostkant, met zicht op het nieuwe stadsdeelkantoor is een grote ruimte voor exposities en bijeenkomsten. Een deel van deze ruimte, is nu ingericht als tuinkamer met een plantexpositie door kunstenaar Lisa van Bommel. Zij verzamelde planten van bewoners, en schreef daarbij de herinneringen op die aan de planten verbonden zijn.

Verder is in deze ruimte een kleine expositie met oldtimer brommers van bewoners uit de wijk en het Directeursmeubel ontworpen door Demakersvan. Dit meubel is familie van de Cinderella tafel, die in het MoMA in New York staat.

Je kunt het meubel zien als een uiteengetrokken mal van berken multiplex, waaruit de Cinderellatafel is gesneden. Op het meubel kan één persoon plaatsnemen, een deskundige die vragen kan beantwoorden. Bewoners van Escamp worden uitgenodigd tijdens een spreekuur vragen te stellen en ideeën over de wijk te bespreken.

Aan de witte wanden hangen beeldschermen en koptelefoons, die horen bij de zogenaamde Mensenbibliotheek met levende verhalen, een project van Lidy Munninghoff van bibliotheek Bouwlust, interieurarchitecten ruim3 en filmkunstenaars Paul en Menno de Nooijer. Hierin vertellen bewoners van Escamp over hun wijk.


Vergrootglas
In het stadsdeel Escamp wordt flink gebouwd. Niet alleen woningen, maar ook kantoren en voorzieningen, zoals het Koorenhuis, een topsportcentrum, het Urban Center en het eerder genoemde nieuwe stadskantoor. Tijdens deze herstructurering is Villa Escamp een broedplaats van ideeën. De organisatoren zien in de ontwikkelingen van Escamp de ultieme kans om het oude te herzien en het onvoorziene aan te grijpen.

De Villa functioneert als een vergrootglas voor de wijk. Het groen, Escamp op de kaart, politiek, de mens, rituelen, architectuur, cultuur, kunst en traditie worden uitgelicht en uitvergroot. Hiervoor werkt Villa Escamp samen met bewoners en organisaties uit de wijk en met architecten, vormgevers en kunstenaars.

Aanvullende gegevens

Programma Villa
Ontwerp Architecten Korteknie en Stuhlmacher
Bouwer Olsthoorn kassenbouw De Lier
Ontwerp stadskantoor Rudy Uytenhaak
Meubilair Demakersvan
Ontwerp trouwzaal DUS architecten
Mensenbibliotheek Lidy Munninghoff van bibliotheek Bouwlust, interieurarchitecten ruim3 en filmkunstenaars Paul en Menno de Nooijer
Tekst & foto's Jacqueline Knudsen

De villa houdt open huis op 26 september 2009

Villa Escamp
Leyweg 795 (Hoek Leyweg/Melis Stokelaan)
2545 HA Den Haag. Tel: 070-3884792
Open op woensdag t/m zondag
van 12.00 – 20.00 uur (mei – september)
van 12.00 – 18.00 uur (oktober – april)

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.