Villa Nijverdal

Villa Nijverdal

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-01-2009

Villa Nijverdal is ontworpen door Global Architects. Architecten Aday Citgez en Arthur Nuss zijn in de zomer van 2005 tijdens hun studie aan de faculteit Bouwkunde aan de TU-Delft begonnen met het ontwerp van de villa, in mei 2008 is de villa opgeleverd.

Het concept van de villa is gebaseerd op de samensmelting van de Oosterse- en Westerse sociaal-culturele achtergrond van de opdrachtgever. Het ontwerp bestaat uit een woning van twee op elkaar gestapelde vierkante volumes. De bovenste 1,5 meter groter dan de onderste, twee bijgebouwen, de garage en het zwembad en schijven en vlakken.

Prachtige lokatie
Deze volumes, schijven en vlakken gaan een spel aan met de lokatie, een prachtige landschappelijke setting net buiten het centrum van Nijverdal. Elke plek levert een ervaring op tussen het gebouwde en het ongebouwde. Het contrast tussen geborgenheid en openheid is overal voelbaar, zowel in de plattegrond, buitenruimtes en gevelbeeld.

Zo is de Oosterse villa gesloten naar buiten en opent zich naar binnen, vaak rond een patio. De Westerse villa opent zich juist naar buiten, terwijl het vaak naar binnen een gesloten karakter heeft. Villa Citgez heeft beide aspecten verweven tot een uniek geheel.

Hemellichamen
De organisatie van de woning is die van de centrale plattegrond. In het hart van de woning ligt een zes meter hoog atrium. Rond dit atrium zijn alle vertrekken ontsloten. Het vormt een oriëntatiepunt voor de bewoners, in architectonische zin extra benadrukt door het daklicht opgedeeld in negen vierkanten van één bij één meter, die de negen hemellichamen uit de klassieke oudheid weerspiegelen. Er valt hier prachtig natuurlijk licht naar binnen en geeft een hele serene sfeer in de woning.

De straat- en entreezijde van de villa hebben een gesloten karakter. Voor vreemden moet de woning een gevoel van ontoegankelijkheid uitstralen, dit is nog eens extra benadrukt door het verhoogde voorterras. Er moet een weg worden afgelegd naar de voordeur, aan de rechter zijkant. Eenmaal binnen in de woning opent de woning zich volledig voor de bewoners aan het prachtige landschap. Hier komt de overgang tussen binnen en buiten volledig tot zijn recht.

Projectgegevens:
Projectarchitecten: Aday Citgez en Arthur Nuss
Opdrachtgever: particulier opdrachtgeverschap
Hoofdaannmemer: Bouwbedrijf Karsten B.V, Daarleveen
Adviseur Constructie: Bouwhuis Bouwtechniek bv, Rijssen
Adviseur Installaties: Cobben b.v, Vroomshoop
Start Bouw: november 2006
Oplevering: mei 2008
Bruto Vloeroppervlak: woning: 284 vierkante meter, garage 30 vierkante meter, zwembad 90 vierkante meter
Bruto inhoud: woning 965 kubieke meter, garage 86 kubieke meter, zwembad 410 kubieke meter
Foto’s: Bas Foss




     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.