Villa Notenkraker, Rotterdam

Villa Notenkraker, Rotterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-02-2009

Dit recent opgeleverde gebouw vormt voor de komende vijf jaar het onderkomen voor OBS ‘De Notenkraker’ te Hoogvliet, Rotterdam. Het in het oog springende gebouw, dat ruimte biedt aan de brede school, vormt met de kenmerkende rode gevel, een blikvanger in de wijk.

Voor de realisatie van dit schoolgebouw is de voormalige Kinderkunsthal, vanuit het Museumpark in Rotterdam, hergebruikt. Deze Kinderkunsthal is indertijd geplaatst in het kader van ‘Rotterdam, Europese Hoofdstad 2001’. De vorige eigenaar, Vastgoedbedrijf TCN, heeft het casco voor het symbolische bedrag van 1 euro aangeboden aan de gemeente Rotterdam ten behoeve van de school.

Multifunctioneel
Het totale gebouwoppervlak bedraagt 890 m² en is opgebouwd in twee bouwlagen. Het bijzondere aan dit multifunctionele gebouw is dat er naast onderwijs ook ruimte is voor andere activiteiten zoals bijvoorbeeld yogalessen en kinderopvang.

Tevens bevat het gebouw ook een theater, waar de school en de wijk gebruik van kunnen maken.

Hergebruik
Deze herinzet is een goed voorbeeld van duurzaam en flexibel bouwen en past helemaal binnen de duurzame ambitie van de gemeente Rotterdam. Volgens bouwbedrijf Wb Dynamisch Bouwen is dit project ook een goed voorbeeld van de mogelijkheden en voordelen van prefab bouwen op de permanente markt.

Zebra
De accomodatie stond ten tijde van de Kinderkunsthal bekend als Villa Zebra. Daarover heeft het tijdschrift Bouw, voorloper van ArchitectuurNL, al eens bericht. Lees hieronder in pdf ook een interview met de architect.
Projecten XX
Jouke Post van XX Architecten

Aanvullende gegevens

Programma Schoolgebouw
Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
Architect Jouke Post, XX Architecten
Bouwbedrijf Wb Dynamisch Bouwen, divisie van Wagenbouw Accommodaties, Sliedrecht
Bouwoppervlak 890 m²
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.