Villa Vestibule, Warmenhuizen

Villa Vestibule, Warmenhuizen

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-02-2009

Het Noord-Hollandse dorp Warmenhuizen is ontstaan door de koppeling van een reeks terpen met een aarden wal. Door deze structuur ontstond er een grillig stratenpatroon van één doorgaande weg met veel doodlopende aftakkingen. De vaak diepe percelen aan deze structuur reikten vanaf de straat tot aan een sloot, waarover de boeren in het verleden hun producten vervoerden in dit waterrijke gebied.

Veel percelen werden bijna volgebouwd met een schuur of bedrijfsruimte met dubbele ontsluiting en een woning. Sloten zijn inmiddels gedempt en vervangen door straten. Oude panden worden gesloopt en maken plaats voor vrijstaande woningen.

Geen nieuwbouw
Deze voormalige bedrijfsruimte met woning aan een van de doodlopende aftakkingen, is door de jaren heen regelmatig aangepast. De huidige eigenaren woonden al enige jaren op de verdieping. De begane grond was in gebruik als ruime berging annex garage.

Al in een vroeg stadium is besloten geen nieuwbouw te realiseren, maar het bestaande karaktervolle pand te verbouwen. Om meer buitenruimte te creëren is een aanbouw uit een recent verleden gesloopt.

Tussenruimte
Het bouwvolume werd hiermee terugbracht naar de originele proporties. De nieuwe woning heeft op de begane grond alle intieme vertrekken die ruimtelijk een groot contrast vormen met de grote open leefruimte op de verdieping.

Alle ruimtes in de villa worden ontsloten door een strategisch gelegen tussenruimte, deze ruimte verbindt verticaal beide verdiepingen en verdeelt horizontaal op de begane grond bergen en slapen en op de verdieping eten en zitten.

Vestibule
De tussenruimte functioneert als een vestibule tussen straat en huis en kan via de voordeur in de zijgevel worden betreden. Deze vestibule is door de gebruikte materialen op de begane grond en het glazenhuis op de verdieping een gesloten formele ruimte tussen buiten en binnen, binnenkomen is hierdoor nog geen thuiskomen.

Op de begane grond zijn de deuren in de vestibule anoniem gemaakt door ze mee te nemen in de houten betimmering van de wanden. Achter deze deuren liggen de slaapkamers en het toilet in elkaar genesteld. De variatie in de positie van de deuren in de wand geeft de mate van privacy aan. Derhalve liggen de slaapkamerdeuren dieper in de wand dan de deur van het toilet en de werkkamer.

Maximale privacy
De afstand naar de hoofdslaapkamer vanuit de vestibule is het langst, waarmee deze ruimte de maximale privacy heeft. De trap in de vestibule, waarvan de eerste trede uitnodigend over de hele breedte van de hal is aangebracht, is samen met de wand naast de trap uitgevoerd in groen natuursteen.

De materialisering zorgt voor een vloeiende beweging vanaf de voordeur naar de woonverdieping, terwijl de houten wanden op de begane grond de private ruimtes benadrukken. Op de verdieping wordt het groene natuursteen langs de trap omgevouwen tot een dressoir in de zitkamer en de houten wand van de vestibule wordt tot snijplank omgevouwen in de keuken.

Herkenbare objecten
De gevel is nieuw gestukadoord in de kleur grijs en contrasteert met het gerestaureerde metselwerk van de muurdammen en de topgevel. De verschillende woonfuncties van de verdiepingen zijn duidelijk te zien in de gevels. De nieuwe houten kozijnen op de begane grond zijn op de voor- en zijgevel bevestigd, evenals de houten constructie van het terras die tegen de tuingevel is geplaatst. Alle nieuwe elementen worden hiermee losse herkenbare objecten.

Dissonant is de vrijstaande stalen trap die rechtstreeks de tuin met de woonverdieping verbindt. Op de verdieping zijn donkere aluminium kozijnen in bestaande gevelopeningen geplaatst. De vele wandopeningen geven de grote open ruimte overal contact met buiten. Nieuw is de glazen schuifwand die vanuit de eetkamer direct toegang biedt tot het grote terras met uitzicht op het dorpscentrum.

Projectgegevens:
Opdracht: verbouwing voormalige bedrijfspand tot een woning
Lokatie: Warmenhuizen
Opdrachtgever: Lukas & Dyënne
Ontwerp: Robin van Duin (TWAI), Theo Hauben (voormalig URBAN AFFAIRS)
Vloeroppervlakte: 290 vierkante meter
Inhoud: 820 kubieke meter
Start ontwerp: 2006
Oplevering: 2008
Fotografie: Jannes Linders




     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.