Voormalige kosterswoning, Medemblik

Voormalige kosterswoning, Medemblik

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-05-2009

In 2007 kreeg ME-2 Architecten uit Medemblik de opdracht voor het uitbreiden van een rijksmonument in het oude centrum van het IJsselmeerstadje Medemblik. De Rijksdienst voor monumenten (RACM) heeft gesteld dat zij ‘in beginsel geen bezwaar hebben tegen het maken van een uitbouw aan het pand, mits deze zo ondergeschikt als mogelijk wordt uitgevoerd, zowel qua bouwvolume als qua detaillering en materiaalgebruik’.

Bouwvolume ondergeschikt
Het programma van eisen van de eigenaren, de bewoners van de voormalige koster-woning, was kort maar krachtig; ‘meer ruimte in de keuken en grotere slaapvertrekken voor de opgroeiende kinderen.’ Met als gevolg dat de uitbreiding van het pand voor een groot deel op de verdieping plaats zou vinden.

Dit creëerde direct een spanningveld met de wens van de Rijksdienst voor Monumenten, de uitbreiding qua bouwvolume zo ondergeschikt mogelijk te houden.Omdat het toegevoegde bouwvolume naar onze mening niet voldoende de onderge- schiktheid in bouwvolume nastreefde, hebben wij er voor gekozen de ondergeschikt-heid in detaillering en bouwvolume tot in het extreme door te voeren.

Detaillering vervagen
Voor het materiaal van de uitbreiding is de keuze gevallen op leisteen, zoals reeds aanwezig is op het dak van de naastgelegen St. Martinuskerk. Door gebruik van dit materiaal roept het geheel al bij eerste benadering een rustig en harmonieus beeld op. Het volume volgt in hoofdlijnen de contouren van de bestaande woning, zonder toevoegingen van goten, overstekken en overige, in het oog springende, detaillering. De kozijnen zijn terugliggend in de massa uitgevoerd, om de detaillering nog verder te vervagen.

De uitbreiding is aan de noordwestzijde van de woning gerealiseerd. De genoemde architectonische ingrepen op een rijtje gezet, komt met tot de conlusie dat; ‘door de grijze naturelkleur van het materiaal, de vervaging door het ontbreken van enig detail en de positie ten opzicht van de hoofdmassa, gedraagt de uitbreiding zich als de schaduw van de woning.’

Lees verder onder de afbeelding


De architect is van mening dat zij met deze ‘sobere doch eigentijdse’ uitwerking het monumentale karakter van de woning versterken en geen afbreuk doen aan de ensemblewaarde met de St. Martinuskerk. Door het toepassen van een duurzaam, tijdloos en ‘eerlijk’ materiaal als leisteen is een duurzaamheid aan de woning geschonken, waardoor deze weer jaren de aandacht naar gebruik krijgt die het verdient.

Prijs
Het project is het voorgedragen voor de tweejaarlijkse Arie Kepplerprijs. Deze prijs heeft tot doel bijzondere prestaties op het gebied van, in dit geval monumentenzorg, te onderscheiden.

Programma: uitbreiding rijksmonumentale kosterwoning
Opdrachtgever: particulier
Architect:ME-2 Architecten, Medemblik
Ontwerp: 2007
Oplevering: december 2008

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.