Wonen in een watertoren, ‘Hof van Delft’ te Rijswijk

Wonen in een watertoren, ‘Hof van Delft’ te Rijswijk

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-08-2010


Het is de droom van menig architect om in een karakteristiek industrieel gebouw een nieuwe functie te realiseren. Toch maken de functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw de transformatie tot woning een lastige ontwerpopgave.



De 30 meter hoge watertoren die Studioschaeffer Architecten BNA mocht verbouwen tot woning is in 1911 geopend (architect N. Biezeveld) en heeft tot in 1992 een functie vervuld in de drinkwatervoorziening van ‘de Vlietstreek’. Het waterreservoir met een inhoud van 200m3 bevindt zich in de top van de toren. Nu woont de (particuliere) opdrachtgever van dit bijzondere project in de onderste bouwmassa van de toren.

De watertoren verkeerde vrijwel geheel in de originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. Studioschaeffer Architecten BNA heeft deze monumentale trap centraal gezet in het ontwerp. Het grote glasvlak van de glazen kern accentueert de trap en de nieuwe verdieping ligt eromheen.

De toren is geheel uitgevoerd in gewapend beton. De onder in de watertoren opgestelde motoren pompten in vroegere tijden het water uit de reinwaterkelder naar het boven in de toren gelegen waterreservoir. Vanuit het reservoir distribueerde men het drinkwater naar de verbruikers. Vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, zijn nog in de watertoren aanwezig en zijn zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd.



In de open ruimte is een verticale glazen kern gepositioneerd. In deze kern zijn het trappenhuis, de overloop, het toilet en een bergruimte geplaatst. De materialen, die in deze glazen kern gebruikt zijn, zijn staal, aluminium en glas en refereren aan de voormalige industriële functie van het gebouw. Gezien vanaf de entree staat de glazen kern achter de centraal geplaatste monumentale waterleidingen en wenteltrap, waardoor deze krachtig omkaderd lijken te worden.

Contrasterend met de glazen kern zijn de twee houten volumes als doosjes in de ruimte gehangen. Hierin bevinden zich de slaapkamer en de badkamer. Het houten plafond en de houten zijden van de verdieping geven een warme uitstraling aan het woonhuis. Onder deze verdieping ontstaat een knusse ruimte waar de keuken en een studeerplek gecreëerd zijn.



De functiewijziging van watertoren tot woning heeft invloed op de gewenste hoeveelheid daglicht in het interieur. De originele ramen zitten boven ooghoogte, zodat een relatie met de omgeving op een andere wijze tot stand moest worden gebracht. Na intensief contact met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn twee verdiepingshoge verticale daglichtopeningen geïntroduceerd. In detaillering, maatvoering en vormgeving contrasteren deze openingen met de bestaande openingen.

De tot woning verbouwde watertoren laat zien hoe de kwaliteit van bestaande elementen met behulp van contrasterende materialen en detailleringen versterkt kan worden. De sfeer van de watertoren is behouden gebleven, terwijl de functie een volledige transformatie heeft ondergaan.

Aanvullende gegevens

ArchitectStudioschaeffer Architecten
ProjectteamMaarten Innemee, Bas van den Broeck, Jeroen Lange, Thera Huijsmans, Ilse Verbruggen
OpdrachtgeverParticulier
Projectstart2008
Oplevering2010
Foto'sStudio Moni / Bewerking: Innemee
TekstMaria Mulders
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.