Woning in buitengebied met boerenerf

Woning in buitengebied met boerenerf

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-11-2008

In het buitengebied speelt momenteel bij de functiewijziging van agrarische bedrijvigheid naar wonen de vraag wat deze transformatie voor het landschap betekent en hoe de ruimtelijke kwaliteit van boerenerven kan worden behouden. De opdrachtgever had voor ogen om de bestaande kleine boerderij te slopen en op dezelfde plek een aanzienlijk grotere woning te plaatsen. Bij de nieuwe woning was een zo groot mogelijk bijgebouw gewenst.

Na analyse van het boerenerf bleek duidelijk hoe de leilinden, een houtwal en de fruitbomen samen met de kleine rietgedekte boerderij, de hooimijt en de kippenschuur het erf bepaalden. Het ensemble van de verschillende gebouwen is op een vanzelfsprekende wijze in het landschap ingebed. Voor het ontwerp van de nieuwe woning is gezocht naar een toevoeging aan het erf.

Beeldomkering
De bestaande boerderij bleek te klein en in te slechte staat om te transformeren naar een nieuwe woning. Sloop zou er echter toe leiden dat het oorspronkelijke erf in relatie met het landschap aangetast zou worden. Het ruimtelijke karakter van het erf zou met sloop grotendeels verdwijnen. Het ontwerp voor de nieuwe woning heeft geresulteerd in een beeldomkering, waarbij de ruimtelijke kwaliteiten van het erf en de relatie met het landschap zijn behouden.

De oorspronkelijke boerderij is een bijgebouw geworden en bevat nu een sauna, een beeldhouw-atelier en een werkplaats om te sleutelen aan een oldtimer. De woning is als ‘schuur’ een nieuw element dat is toegevoegd aan het erf.

Woning, landschap en interieur
De houten spanten bepalen de contouren van de nieuwe ‘woonschuur’ in het landschap. In de ruimte onder de spanten is een houten woonvolume geplaatst. Dit volume bestaat uit een souterrain, een woonverdieping en een verdieping onder de kap. In het souterrain bevinden zich logeerkamers en een werkkamer. Een patio aan de zuidzijde voorziet de ruimtes in het souterrain van daglicht en zorgt voor een visuele verbinding met het terras, de woon- en eetkamer op de begane grond en met de badkamer op de eerste verdieping.

De toegang tot de entree aan de noordzijde wordt gevormd door de ruimte tussen de houten spanten en het houten woonvolume. De bezoeker wordt door een houten arcade begeleid naar de massieve voordeur. Zodra deze zich opentm, bevindt de bezoeker zich in een dubbel hoge ruimte en staat wederom oog in oog met het landschap. Aan de zuidzijde van de woning bevindt zich tussen de houten spanten en het houten woonvolume over de volle lengte een veranda. Deze buitenruimte is beschut tegen de zon en de regen door de houten lamellen op de dakoverstekken.

Blik op het landschap
Alle vertrekken op de woonverdieping hebben direct toegang tot de veranda via grote glazen schuifpuien. Door de glazen patio, de schuifpuien en het brede strookraam ontstaat in de woonkamer een panoramische blik op het landschap. Een dubbelzijdige open haard van corten staal in de woonkamer richt de aandacht op het interieur van de woning.

Op de verdieping bevinden zich onder de kap de slaapkamers met dakterrassen en de badkamer. Het bad is als een koninklijke loge die gelegen aan de glazen patio uitkijkt op de beneden gelegen woonruimtes, het terras en het landschap. De houten spanten constructie met de lamellen biedt in de badruimte beschutting en privacy.
Woning en materialisatie

Om de woning als een schuur in het landschap te plaatsen, is gekozen voor een materialisatie van houten spanten, houten geveldelen, houten daklamellen (alle van gestoomd vurenhout), gegroefde houten steigerdelen en een zinken roefendak.



Aanvullende gegevens

Architect: John van Dijk (i.s.m. 19 het atelier)
Projectteam: Femke Scargo, Stef Herbrink
Aannemer: BKH Bouwbedrijf BV, Raalte
Opdrachtgever: Particulier
Adres: Lageweg, Raalte
Datum ontwerp: 2006 - 2007
Datum bouw: 2007 - 2008
Datum oplevering: Voorjaar 2008
Oppervlakte: 272 vierkante meter
Inhoud: 1110 kubieke meter
Website: www.mtbarchitecten.nl


     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.