Woningen, Broek op Langedijk

Woningen, Broek op Langedijk

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-02-2009

Binnen een nieuwbouwwijk uit de jaren zeventig ontwikkelde BRTA uit Alkmaar een nieuw gebouw met 12 woningen voor senioren en starters. De bouwlocatie ligt aan de Prinses Margrietstraat in Langedijk en is onderdeel van een nieuwbouwwijk die in de jaren zeventig aan de noordzijde van Langedijk werd ontwikkeld.

De architectuur van de bestaande eengezinswoningen is sober en kenmerkend voor de nieuwbouwwijken uit die tijd. De woningen bestaan uit twee bouwlagen met een flauwe kap. De stedenbouwkundige structuur van de wijk bestaat uit strokenbebouwing en werd aan de westzijde begrensd door een afwijkend gebouw uit dezelfde bouwperiode.

12 plattegronden
Dit gebouw, een voormalige school, was bouwkundig is zo’n slechte staat, dat het gesloopt moest worden. Op deze plek is een nieuw gebouw ontworpen dat ruimte biedt aan twaalf woningen voor starters en senioren. Binnen een zeer herkenbaar volume zijn twaalf verschillende woningplattegronden ontworpen, elk met een eigen karakter.

De architectuur van het gebouw zoekt aansluiting bij de bijna archetypische bebouwing van de wijk. De hoofdvorm van de nieuwbouw is even primair en bestaat ook uit twee lagen met een kap. Ze is echter sterk geabstraheerd waardoor de oervorm benadrukt wordt.

Afwijkende invulling
De keuze van ruw basalt als gevelafwerking versterkt deze basale vorm en geeft tevens een
verbijzondering aan dit gebouw ten opzichte van de bestaande woningen. Ook de hoofdentrees van de bovenwoningen, die zijn geaccentueerd door twee blauwe glasstroken die het volume doorsnijden, versterken de afwijkende architectonische invulling van het gebouw.

De appartementen op de begane grond zijn voorzien van een tuintje, afgescheiden van de openbare ruimte door betonnen muurtjes. De muurtjes staan los van het gebouw waardoor het volume niet wordt aangetast. De verharding van betontegels rondom het gebouw is gelijk aan die van de openbare ruimte waardoor het gebouw stevig is ingebed in haar omgeving.

Materialisering
Tegen het binnenspouwblad is een aluminiumconstructie gemonteerd waartegen de getrommelde basalt gevelbeplating van 1,5 cm dik is gelijmd. Het dak is bedekt met vlakke betonnen platen. Natuursteen op het dak was nog niet gegarandeerd.

Projectgegevens
Opdrachgever: Woningbouwvereniging Langedijk
Projectarchitecten: Rob de Vries, Miriam Uitterhoeve
Bureau medewerker: Gerrit Apeldoorn
Aannemer: Jorritsma Bolsward
Oplevering: December 2008




     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.