Wooncomplex De Korrels, Haarlem

Wooncomplex De Korrels, Haarlem

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-04-2010


In een parkstrook ten noorden van station Haarlem stond, op de grens van de oude binnenstad en een vroeg 20ste eeuwse uitbreidingswijk, tussen het Dolhuys en het Badhuis, een verpleeghuistoren. Omdat die om allerlei redenen niet meer voldeed is deze afgebroken en schreef de gemeente in 2004 een prijsvraag uit voor nieuwbouw op die plek.



De oorspronkelijke vraag was een ontwerp voor 22 appartementen, het zijn uiteindelijk 9 woningen geworden, waardoor een tweede misser op die plaats achterwege is gebleven. Het kleine wooncomplex is opgevat als een aantal korrels in het park, die samen met de korrels van het Dolhuys en Badhuis een ensemble vormen.



De 9 nieuwbouw woningen ogen traditioneel in vorm, herbergen bijzondere woningen en zijn volledig met Cortenstaal bekleed. In hoogte en vorm sluit het geheel aan op de bestaande bebouwing. In materialisatie juist niet om het contrast tussen oud en nieuw te accentueren.



Het Cortenstaal geeft het een soort abstractie waardoor de nieuwbouw opgaat in zijn omgeving. Deze abstractie wordt nog verhoogd doordat de meeste schoorstenen, ventilatiepunten en hemelwaterafvoeren achter het staal zijn verborgen. De woningen staan op een halfverdiepte parkeergarage die via lichtkoepels op de binnenhof daglicht krijgt.



De woningen aan de singelzijde zijn hoger (aansluitend op de achterliggende woonwijk) dan aan de parkzijde en vormen hierdoor een buffer tussen park en woonwijk. De woningen aan de parkzijde hebben een verdiepte buitenruimte als scheiding tussen park en bebouwing, openbaar en privé.

Het project is gerealiseerd in nauwe samenwerking tussen architect Abbink X De Haas, aannemer Huib Bakker Bouw en gevelleverancier VPT Versteeg.

Aanvullende gegevens

Programma 9 woningen op parkeergarage
Opdrachtgever HBB Projectontwikkeling
Architectenbureau Abbink X De Haas architectures, Amsterdam
Projectarchitecten Angie Abbink, Elsbeth Falk
Ontwerpjaar 2004
Oplevering 2009
Tekst Peter Visser
Foto’s Abbink X De Haas en Willem Franken
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.