Woontoren New Kit, Amsterdam

Woontoren New Kit, Amsterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-04-2009

Op de hoek van de Bos en Lommerweg en de Leeuwendalersweg in Amsterdam verschijnt de scheve woontoren ‘New Kit’ van HM Architecten. De toren van 57 meter hoog met 17 lagen staat scheef met een hoek van negen graden.

Het stedenbouwkundig plan projecteert op deze plaats een gebouw dat identiteit geeft aan de buurt, een landmark. Tot nog toe heeft de ‘Kolenkit’ kerk die functie waardoor de wijk bekend staat als de kolenkitbuurt.

Inmiddels is deze kerk zelf door de nieuwbouw aan de A10 zover ingebouwd, dat de prominente positie van dit gebouw is verzwakt. Van woningstichting Eigen Haard kreeg de architect de opdracht een nieuwe identiteitdrager te ontwerpen, nabij het metrostation Vlugtlaan.

De schuinstand komt voort uit de wens om het gebouw een eigenzinnig karakter te geven. Het genereert een dynamische, voorwaartse en daarmee ‘optimistische’ beweging naar het westen (Go West!!). Iets dat versterkt wordt doordat de toren uit de rooilijn van de Spoorzone bebouwing breekt, en daarmee beter zichtbaar wordt langs het spoor.Westelijke tuinsteden
De toren staat evenwijdig aan de Bos en Lommerweg.Hierdoor toont de toren langs de Bos en Lommerweg een zo slank mogelijk profiel. Het pand wordt uitgevoerd in een witte natuursteen, waardoor het optimisme waarmee de westelijke tuinsteden in het verleden zijn opgezet een eigentijdse echo krijgt.

Bovendien; een kolenkit is zwart, de New Kit dus wit. Kenmerkend, slank, eenvoudig en doeltreffend, zoals ook de westelijke tuinsteden zelf zijn opgebouwd, met een eenvoudige en goede opbouw.

Betaalbare woningen en bedrijfsruimte in de onderbouw dragen bij aan de ontwikkeling van de wijk. The New Kit wordt hierdoor een positief icoon van de ontwikkeling van de westelijke tuinsteden op deze plaats.Kangoeroewoning
The New Kit bestaat uit zeventien verdiepingen en twee penthouses, in totaal 58 appartementen. Naast de woontoren komt een appartementsgebouw met 74 vrije sector- en sociale huurwoningen naar een ontwerp van Faro Architecten. De oplevering wordt verwacht vanaf 2011.

Acht huurappartementen worden samengevoegd tot vier kangoeroewoningen. De kangoeroewoningen zijn bestemd voor zorgbehoevende kinderen of ouderen die op deze manier zelfstandig maar toch samen met hun familie kunnen wonenOpdrachtgever: Eigen Haard, Amsterdam
Programma: Toren met vier 4 woningen per laag en 2 penthouses, in totaal 58 koopappartementen. Appartementsgebouw met 74 vrije sector- en sociale huurwoningen, waarvan vier kangoeroewoningen.
Architect toren: Henk Duijzer, HM Architecten Amsterdam
Architect huurwoningen: Jurgen vd Ploeg, FARO Lisserbroek
Aannemer: Dura Vermeer, Amsterdam
Constructeur: Looije, Rotterdam
Adviseur bouwfysica en installaties: Bureau Nieman, Utrecht
Stedenbouwkundige supervisor: Andries Geerse, Rotterdam
Bruto vloeroppervlak: 11480 m2
Start bouw: Maart 2009
Oplevering: 2011     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.