Zorgcomplex RMPI, Barendrecht

Zorgcomplex RMPI, Barendrecht

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-09-2009

Afgelopen zomer is het zorgcomplex RMPI in Barendrecht opgeleverd. Beeldbepalend in het ontwerp van Architektenbureau Roos en Ros is de transparante plint, de verbijzonderde entrees, de toepassing van schoonbeton en de gedetailleerde bakstenen gevels in verschillende kleuren.

In het zorgcomplex zijn verschillende functies gehuisvest, zoals psychiatrie, onderwijs, dagopvang en sport. Deze verschillende functies zijn te vinden in een eigen gebouwdeel met een eigen entree. De verschillende gebouwdelen vormen samen een interessante compositie met in het hart van het complex een sportvoorziening met daarbovenop twee schoolpleinen.


Het was voor de ontwerpers een uitdaging om het hele programma op een goede manier op de kavel in te passen. Het ging om 7000 m2 op een kavel van 6300 m2. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp was de splitsing van het hele complex in verschillende gebouwvolumes.Dit niet alleen om het gebouw zich te laten voegen in het stedenbouwkundig ensemble, maar ook om alle programma-onderdelen van afdoende daglicht te voorzien.

Het schoolgedeelte en het ziekenhuis met kantoorruimtes hebben hun plek gekregen in de hogere bouwmassa’s aan het tramtracĂ©; de woongroepen zijn bewust aan de rustige andere zijde gepositioneerd. De gebouwvolumes zijn zodanig ten opzichte van elkaar gepositioneerd dat het schoolplein op het dak van de gymzaal maximale zonneschijn krijgt.

Ruimtes die het minste daglicht behoeven, zijn in het middel van het complex terechtgekomen: sanitaire ruimtes, techniek, kleedruimtes, de pmt-ruimte en de gymzaal.

Aanvullende gegevens

Programma7000 m2 bruto vloeroppervlak en 1500 m2 buitenruimte
OpdrachtgeverStichting RMPI
ArchitectArchitektenbureau Roos en Ros BV , Goes
Team architectHenri Zwerus, Peter de Voogt, René van de Brom
ConstructeurIngenieursbureau Goudstikker-De Vries
HoofdaannemerBouwonderneming Stout, Hardinxveld-Giessendam
Adviseur installatiesTechnisch Adviesburo Galjema
Start bouw2007
Oplevering2009
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.