12 nul-energiewoningen van ANA architecten op Texel

12 nul-energiewoningen van ANA architecten op Texel

Door: Jacqueline Knudsen | 06-10-2015

In Den Hoorn op Texel heeft ANA architecten 12 nulenergiewoningen ontworpen. Deze sociale huurwoningen voor starters en senioren liggen aan de rand van Den Hoorn in ’t Zouteland en zijn ontwikkeld in opdracht van woningstichting Woontij. De huurders zijn al vroeg in het proces betrokken en hebben invloed gehad op de samenstelling van woningtypes en de indeling van de woning waar ze nu wonen. De woningen zijn uitbreidbaar, aanpasbaar en recyclebaar volgens het C2C principe.

Het project bestaat uit drie series van vier woningen die zich naar de straat als een groot huis manifesteren en reageren zo op de karakteristieke opbouw van het lintdorp. Het project bestaat uit 6 starterswoningen en 6 seniorenwoningen. ANA heeft de starterswoningen zo ontworpen dat ze in de toekomst eenvoudig kunnen worden omgebouwd naar een nultredewoning. De woningen voorzien bovendien volledig in hun eigen energiebehoefte. De kopwoning is hoger en gaat een relatie aan met de aan de overkant van de straat gelegen vrije kavels. De tussenwoningen zijn breed en ondiep om te garanderen dat ook bij een toekomstige uitbreiding de woonkamer voldoende licht krijgt. De eindwoning is lager en sluit daarmee aan op de bungalows die ten noorden van de locatie liggen. De helft van de woningen heeft bij aanvang al een slaapkamer op de begane grond.

Standby-killers

De woningen zijn volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie. Warmteverlies wordt gereduceerd door een extreem goede isolatie. De buitenschil (dak, vloer en gevels) kent een isolatiewaarde van Rc=10 m2K/W. Ook gevelopeningen hebben een hoge isolatiegraad door de toepassing van triple glas. Verder wordt het warmteverlies gereduceerd door de toepassing van gebalanceerde ventilatie met WTW. Een collectieve warmtepomp, gekoppeld aan vloerverwarming leveren warmte en kunnen ’s zomers (beperkt) koelen. Een zonneboiler levert warmte voor warm water. Andere energiebesparende maatregelen zijn het gebruik van hottfill apparatuur, WTW op douchewater en standby-killers. PV cellen voorzien in de totale behoefte aan elektriciteit voor huishoudelijk gebruik en de aandrijving van de warmtepomp. De daken aan de zuidwestzijde zijn volledig bedekt met Photovoltaics (PV’s).

Projectgegevens

Opdrachtgever: Huiz& BV i.o.v. Woontij
Programma: 12 uitbreidbare nul-energie huurwoningen
Architect ANA Architecten
Oplevering 2015
Foto's: Luuk Kramer

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.