Ambachtsschool in oude glorie hersteld

Ambachtsschool in oude glorie hersteld

Door: Petra Starink | 13-09-2016

Arconiko architecten heeft de oude technische school uit 1909 in Crooswijk, bestaande uit twee evenwijdige vleugels weer in oude glorie hersteld. De oude vleugels zijn ruimtelijk verbonden door een nieuw schoolhart met entree en theater. De hoge en ruime ambachtslokalen lenen zich uitstekend voor het Rudolf Steiner College, dat hier nu gehuisvest is.

Nieuw hart

De school heeft met de nieuwe middenbouw een nieuw hart gekregen dat symbool staat voor het familiegevoel van de school. Iedere dag wordt  hier gepauzeerd met uitzicht op de tuin. Bij grote gebeurtenissen wordt het gebruikt als theater.

Energiezuinig

In het ontwerp van Arcis-Arconiko is veel aandacht besteed aan energiezuinigheid en de verbetering van het binnenmilieu. Wanden, vloeren en daken zijn geïsoleerd en het oude enkelglas is vervangen door isolerend dubbelglas. Met zonne-energie wordt elektra opgewekt, de warmte  wordt uit de grond gehaald.  Op een digitaal energiescherm in de hal van de school is het verbruik af te lezen. Door de grote hoeveelheid daglicht wordt er minder gebruik gemaakt van kunstlicht.

Saamhorigheid

Het Rudolf Steiner College heeft in Rotterdam een unieke positie waar de ontwikkeling van hoofd, hart en handen op gelijkwaardige wijze wordt aangesproken. Door deze holistische benadering is de saamhorigheid op school sterk. In het nieuwe schoolgebouw is deze beleving goed zichtbaar. Het schoolgebouw verbindt de gebruikers en helpt de school verder te groeien in haar ambitie, jonge mensen begeleiden naar de toekomst.

Voor meer informatie over het project arconiko.com

Projectgegevens

Naam project Rudolf Steiner College, Rotterdam
Locatie Tamboerstraat Crooswijk, Rotterdam
Programma/functie School
Architectenbureau Arconiko architecten
Projectarchitect

Frido van Nieuwamerongen, Roswitha Abraham, Laurent de Wolf

 
Opdrachtgever(s) Cluster Stadsontwikkeling Rotterdam
Hoofdaannemer Comeg Zoetermeer
Interieurontwerper Van 't Wout, Aplhen aan den Rijn
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek
Adviseur installaties Van Dorp Installaties
Start bouw 2014
Oplevering 2016
Bruto vloeroppervlakte 6.360 m2 m²
Beeld Jeroen Musch  

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.