Appartementen Alkmaar

Appartementen Alkmaar

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-07-2007

Projectgegevens

Projectarchitecten Blue Architects (Gianni Cito, Ludo Grooteman, Remco Bruggink)
ProjectmedewerkerAad Krom
Opdrachtgever Schipper Bosch Projectontwikkeling, Amersfoort
Hoofdaannemer VBK Schagen
Adviseur Constructies Ingenieursbureau Boorsma
Adviseur akoestiekM+P Raadgevende Ingenieurs
Adviseur bouwmanagement en bouwkostenSchipper Bosch
Start bouwNovember 2005
OpleveringOktober 2006
Bruto vloeroppervlakte1972 m2
Bruto inhoud5917 m3
Leverancier prefab betonHeembeton
Leverancier baksteenTerca/Wienerberg
TekstPaul Groenendijk
Foto'sGer van der Vlugt

Zes jaar geleden vormden Ludo Grooteman en Gianni Cito een architectenbureau: Blue Architects. Het bureau is gevestigd in dezelfde ruimte als Atelier Zeinstra van der Pol, waarmee op bepaalde aspecten wordt samengewerkt. In oktober 2006 is het door hen ontworpen opmerkelijke woningbouwproject aan de Jan de Heemstraat in Alkmaar opgeleverd .

Goedkope woningen
Het project is gesitueerd in een strook langs de spoorlijn, waar een aantal bedrijfsgebouwen hebben plaatsgemaakt voor woningbouw. Begrijpelijk, want het is een aantrekkelijke locatie dicht bij het centrum, het station en de snelweg. Het grootste deel van de nieuwbouw bestaat uit grondgebonden woningen. Dit blokje met 19 appartementen bevat eenvoudige, relatief goedkope woningen en is bedoeld voor starters. Vooral in Noord-Holland trekken veel jongeren weg door een gebrek aan betaalbare woningen. Door de aanwezigheid van een lift blijken de woningen overigens ook aantrekkelijk voor ouderen.

Galerijflat nieuwe stijl
De hoofdopzet van het bouwblok stond vast. Het is bedoeld als galerijflat met één lift met hoofdtrappenhuis en een tweede trappenhuis, een vooral in de jaren zestig veel toegepast gebouwtype. Door de lift, trappenhuis en galerij binnen het bouwblok te leggen zijn per verdieping enkele afwijkende woningen bij de koppen gecreëerd. De galerij is bovendien onderdeel van het totaal geworden. Op de begane grond is een gedeelte met bergingen gesitueerd. De woningen hebben een eenvoudige plattegrond met een woonkamer aan de voorkant, een middenzone met keuken en sanitair en de slaapkamer(s) aan de galerijkant. De woonkamer is over de halve breedte voorzien van een grotendeels inpandig balkon. Ook de balkonzone is daarmee onderdeel van het totaal geworden.

Bouwsysteem als leidraad voor compositie
Aan de straatzijde hebben de architecten met de afwisselend gepositioneerde balkons een levendige gevel gecreëerd. Deze is vanuit een aantal studiemaquettes ontwikkeld. Zoals het gebouwtype in principe al vast lag was ook de uitvoering van tevoren bepaald. Het project diende in het prefab bouwsysteem van Heembeton te worden gerealiseerd. De beperking van dit systeem bleek tegelijkertijd ook de kracht; de minimale maat voor een maatsprong van 30 centimeter leidde tot de uitgebalanceerde gevelcompositie. Door verder de maatvoering zorgvuldig op baksteenmaten uit te tekenen en de hemelwaterafvoeren zoveel mogelijk weg te werken is een gevarieerde gevel ontstaan, waarin de sprongen en ritmiek een interessant spel van open en dicht en van licht en schaduw geven. Het lijkt of het gebouw als in een tekening van Escher aan de ene kant afloopt en aan de andere kant oploopt. In feite is er slechts sprake van een maximale uitkraging van 90 centimeter.
Door overal dezelfde ramen toe te passen en een kader in een afwijkende kleur baksteen is het uiterlijk verder vrij sober. Door de stalen lateien, galerijconsoles, hekken en het windverband dieprood te verven is de eenheid vergroot en ligt alle nadruk op de voorgevel. De plafonds van de loggia’s zijn voorzien van houten delen. Alleen de galerij is van gewoon grijs beton.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.