Appartementen El Sol Hillegom

Appartementen El Sol Hillegom

Door: maurice | 03-08-2011

Even buiten het centrum van Hillegom verrees het complex El Sol, bestaande uit acht appartementen met buitenbergingen en carport op het achterterrein. De omliggende bebouwing is uit diverse periodes en met diverse stijlkenmerken. Dus kon de nieuwe invulling een eigentijds plan worden met een eigen gezicht, zonder het bestaande beeld te verstoren.

De voorgevels van de appartementen hebben een lijst gekregen, als een reusachtig schilderij. Het complex is twee lagen hoog met een extra torenkamer voor de bovenappartementen op de derde laag. De lijst is drie lagen hoog, zodat een verticaal beeld ontstaat.

De lijst is een reactie op het monumentale gebouw van de Kulturele Raad (een voormalige school) aan de overkant van de straat. Bovendien zorgt de lijst voor zonwering op de dakterrassen.

Het complex maakt deel uit van een bijna gesloten bouwblok met op het binnenterrein een aannemersbedrijf, dat tevens hoofdaannemer is van dit project. De ontwikkeltak van dit bedrijf is de opdrachtgever.

De ontsluiting van de woningen gebeurt middels twee portieken die in afmeting en materialisering afwijken van de woningen en daarmee de gevel opdelen, zodat die beter aansluit bij de schaal van de omliggende bebouwing.

Vanwege de ondiepe kavel zijn de woningen vooral op de zonnige voorzijde georiënteerd. Alle woonkamers en terrassen bevinden zich op het zuiden aan de voorzijde over de volledige breedte van de woningen, ruim 7,5 meter. De terrassen op de begane grond zijn ommuurd als een soort horizontale omlijsting, als antwoord op de verticale lijst.

Op de plaats van het nieuwe complex zat een bloembollenbedrijf en toen dit bedrijf verkocht werd was er ruimte voor El Sol. Daarmee bevinden zich nu in de hele buitenrand woningen en is het blok afgemaakt.

Projectgegevens

ProjectarchitectMarleen Vink
TekenwerkXA4 bouw en ontwerpbureau, Oud-Beijerland, Johan Hilkemeijer
OpdrachtgeverWeerhorst, Hillegom
HoofdaannemerVeenman&Vink, Hillegom
Adviseur constructieXA4 constructiebureau, Jeroen Verrijp
Adviseur bouwfysicaXA4, onafhankelijk raadgevend ingenieursbureau, Jose Perez van Aken
Start bouwMaart 2009
OpleveringJuni 2010
Bruto vloeroppervlakte552 m2
Bruto inhoud2950 m3
Bouwsom€ 1.100.000 incl. installaties (€ 129.000), excl. inrichting en BTW
TekstPeter Visser
Foto’sHarm Botman (1, 3), Marleen Vink (2, 4), Peter Visser

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.