Appartementen en woningen Nijkerk

Appartementen en woningen Nijkerk

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-05-2007

Projectgegevens

Projectarchitecten Ria Smit, Jan Koning
Opdrachtgevers Vos & Teeuwissen, , Huizen; Woningstichting Nijkerk
Hoofdaannemer Vos & Teeuwissen, Huizen
Adviseur Constructies Raadgevend Ingenieursburo Van Nunen, Rosmalen
Adviseur Bouwfysica S&W Consultancy, Vlissingen
Start bouw Januari 2004
Oplevering December 2005
Bruto vloeroppervlak 6.481 m2
Bruto inhoud 18.865 m3
Differentiatie 14 twee-onder-een-kapwoningen, waarvan 7 met garage, 3 urban villa’s met in totaal 54 appartementen op parkeervoorziening
Tekst Peter Visser
Foto's Vincent Zedelius, maquettefoto Bureau Ria Smit Architecten

Door de bouw van één grote nieuwe school voor al het middelbaar onderwijs in Nijkerk, kwamen er zes oude schoollocaties vrij in de bebouwde kom voor woningbouw. Als eerste is de locatie aan de Wallerstraat nu bebouwd en bewoond. Binnen de context van bestaande laagbouw moest een relatief hoge dichtheid gerealiseerd worden met veel appartementen en inclusief parkeren.

Om de nieuwbouw te laten aansluiten op de bestaande bebouwing is gekozen voor drie appartementengebouwen en zeven twee-onder-een-kapwoningen in een groene setting. Een deel van de bomen is behouden en het parkeren geschiedt grotendeels onder de appartementen, aan het oog onttrokken door oplopende gazons.
De hoogte van de appartementengebouwen loopt geleidelijk op om een te groot contrast met de omringende laagbouw te voorkomen. De materiaalkeuze sluit aan op materialen in de bestaande bebouwing: baksteen en dakpannen in verschillende kleuren.
Opvallende kapvormen geven het complex een eigen karakter. De kappen zijn relatief groot, waardoor de appartementenblokken minder massaal ogen dan ze in werkelijkheid zijn.

Appartementen
Zowel appartementen als woningen moesten geschikt zijn voor 55-plussers. Elke verdieping telt vier appartementen in twee verschillende typen. Ieder appartement heeft een woonkamer op de hoek met tweezijdig uitzicht en een beschut balkon. De ramen lopen laag door voor een mooi uitzicht op het omliggende terrein. De hoogste appartementen hebben een fraai uitzicht over het oude Nijkerk.

In de kappen bevinden zich twee penthouses, die allebei beschikken over een ruim terras en een entresol in de punt van het dak. Een van de penthouses heeft een opvallende dakkamer, die boven de dakhelling uitsteekt.
De trappenhuizen zijn licht met glazen wanden en op iedere verdieping is er een bescheiden loggia. Op de eerste verdieping bevindt zich een extra ingang van het complex, naast de hoofdingang op de begane grond. Verder zijn op de begane grond een parkeergarage en een fietsenstalling gesitueerd. Bergingen zijn in de appartementen te vinden.

Woningen
De twee-onder-een-kapwoningen zijn asymmetrisch, waardoor de kappen aansluiten op die van de appartementengebouwen. De ene woning heeft een bergruimte op zolder en een grote garage, die eventueel bij de woning getrokken kan worden als extra slaapkamer of werkkamer.
De andere woning heeft een extra zolderkamer met optionele dakkapel. In beide typen zijn de trappen voorzien van een tussenbordes en de tuinen klein met een groot terras. De woningen zijn daardoor uitermate geschikt voor ouderen.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.