Appartementencomplex ’s-Gravenzande

Appartementencomplex ’s-Gravenzande

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-06-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectWim Veerbeek
MedewerkerMark van Spelden
OpdrachtgeverArcade mensen en wonen, ’s-Gravenzande
HoofdaannemerArcade mensen en wonen, ’s-Gravenzande
Adviseur constructieAdviesbureau BSA, Naaldwijk
Adviseur installatiesGiesbers & van der Graaf, Rotterdam; Van der Niet Katwijk
Adviseur staalwerkenKoos van Os, Berkel en Rodenrijs
Start bouwMaart 2007
OpleveringDecember 2007
Bruto vloeroppervlakte2680 m²
Bruto inhoud6585 m³
Differentiatie40 starterswoningen in twee gebouwen
Bouwkosten€ 2.870.000 excl. BTW
Foto'sArchitectuurNL

Vlakbij het centrum van ’s-Gravenzande zijn gedateerde eengezinswoningen vervangen door twee identieke appartementencomplexen met elk 20 appartementen van 47 m2. Starterswoningen dus, maar met de ingebouwde mogelijkheid om in de toekomst telkens twee appartementen eenvoudig samen te kunnen voegen tot één ruime driekamer seniorenwoning.

Deze opzet heeft natuurlijk de nodige consequenties voor ontwerp, bouw en kosten gehad. Zo is er gekozen voor tien meter brede (twee starterswoningen) betonvloeren die rusten op kalkzandsteen elementen met een hoge dichtheid. De niet-dragende woningscheidende wanden zijn uitgevoerd in ankerloos cellenbeton met geïsoleerde spouw. Deze wanden zijn in de toekomst eenvoudig te verwijderen.

Op de tweede verdieping bevinden zich telkens vier appartementen die zijn uitgevoerd in houtskeletbouw. Alle woningen worden ontsloten vanuit het centraal geplaatste trappenhuis en aan de einden van de galerijen zijn er brandtrappen. Op het dak staan zonnepanelen voor de centrale warmwatervoorziening. Een lift is er niet, maar in de mogelijkheid daartoe is wel voorzien.

Geluidsisolatie
Volgens het bouwbesluit moeten dragende woningscheidende wanden en eindwanden, uitgevoerd in kalkzandsteen, respectievelijk 300 en 214 mm dik zijn. De hier gebruikte Silka massa+ elementen van Xella hebben echter een dichtheid van 2300 kg/m2 in plaats van de voor kalkzandsteen gebruikelijke 1750. Hierdoor kon de dikte worden teruggebracht tot 250 en 175 mm en kon aan de geluidsisolatie-eisen van het Bouwbesluit worden voldaan, zonder dat dat ten koste van het woonoppervlak ging.
Voor de nietdragende woningscheidende- en binnenwanden is gekozen voor Ytong cellenbetonpanelen, eveneens van Xella.

Xella Nederland Gorinchem, www.xella.nl

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.