Appartementencomplex Westerwierde Uithuizerveen

Appartementencomplex Westerwierde Uithuizerveen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-08-2009

Projectgegevens

ProjectarchitectMarianne Loof, Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt
ProjectteamLex van Waarden, Ulf Bjällerstedt, Ingeborg van Lent, Marcia de Groot
OpdrachtgeverStichting Uithuizer Woningbouw, Uithuizen
Hoofdaannnemer Brands Bouwgroep, Emmen
Adviseur constructie IngenieursGroep Emmen
Adviseur installatiesAdviesburo J.P. van der Weele
Start bouw2007
Oplevering2008
Bruto vloeroppervlak6339 m2
Bouwkosten€ 4.177.400
TekstPeter Visser
Foto'sGerard van Beek, Loof & van Stigt Architecten

Om het karakteristieke Groningse platteland met weidse vergezichten en statige boerderijen niet te verrommelen is het noodzakelijk bestaande kernen te verdichten. Zo ook in Uithuizen, in het uiterste noorden van Nederland. Brede profielen, veel openbaar groen en een bebouwing bestaande uit rijtjeswoningen daterend uit de jaren ’60 en ’70 en vrijstaande villa’s typeren de omgeving van het nieuwe appartementencomplex Westerwierde. Het complex is opgesplitst in drie villa-achtige volumes met verschillende hoogtes, die slechts op de begane grond met elkaar verbonden zijn. Door deze opzet sluit het complex goed aan op de overige bebouwing, hoewel het volume aanzienlijk groter is.

De basis is een half verdiepte parkeergarage waarop de drie delen zijn geplaatst. Door deze te laten verspringen ten opzichte van elkaar wordt massaliteit voorkomen. Er is een grote variëteit in appartementen, maar het stootvoegloze donkerrode metselwerk, de naturel houten kozijnen en de verzinkt metalen hekwerken vormen het complex tot een geheel. Door de grote differentiatie heeft het complex een sculpturaal voorkomen, wat nog versterkt wordt door de wit gestucte accenten op sommige hoeken.
De ingang van het complex bevindt zich in het middelste volume op straatniveau. Trap en lift voeren naar de verhoogde, op de parkeergarage liggende, begane grond. Hier is een ruime gemeenschappelijke ruimte voor de overwegend oudere bewoners. Twee gangen lopen langs twee zorgposten naar de appartementen en de overige twee liften. Alle appartementen hebben een eigen buitenruimte van verschillende afmetingen, variërend van een bescheiden terrasje tot een enorm dakterras bij drie appartementen op de bovenste verdieping van elke villa. Het uitzicht vanuit de hogere appartementen is spectaculair te noemen, aan de ene kant is er uitzicht op de Waddenzee, aan de andere kant is de Martinitoren te zien. En omdat de meeste appartementen tweezijdig georiënteerd zijn kan bijna iedereen daarvan genieten.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.