Appartementengebouw Kembang Baru Zwolle

Appartementengebouw Kembang Baru Zwolle

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-12-2009

Er is in de afgelopen jaren veel veranderd in de Zwolse Muziekwijk (Holtenbroek). Op de plek van flats staan nu mooie eengezinswoningen omgeven door veel groen, het winkelcentrum is uitgebreid en heeft een modern uiterlijk gekregen en er is een groot woonzorgcentrum gebouwd. Aan de Händellaan verrees het appartementengebouw Kembang Baru.

Het gebouw is een initiatief van de Stichting Kembang Baru. Deze stichting is in 2005 opgericht en heeft als doel de voorzieningen voor ouderen met een Indische achtergrond te verbeteren. Zo verzorgt de stichting dagbesteding voor een groep ouderen, samen met welzijnsorganisaties in Zwolle.

Kembang Baru is bedoeld voor Indische ouderen of ouderen die affiniteit hebben met de Indisch-Nederlandse cultuur. Een besloten binnentuin, een ontmoetingsruimte, brede galerijen en veranda’s maken een gesprek met de medebewoners makkelijk. Bewoners wonen zelfstandig, maar toch samen.

Het gebouw heeft een carrévorm rondom een gezamenlijke binnentuin, maar in feite bestaat het uit vier geschakelde gebouwtjes, waarvan er één is opgetild ten behoeve van een halfverzonken parkeergarage en bergingen.
Alle 35 appartementen, zowel sociale huur als dure koop, hebben een eigen buitenruimte op de zonkant in de vorm van een terras of een veranda.

De buitenkant van het gebouw is met veel hout afgewerkt, onderbroken door uitvergrote batik elementen (als tegeltableau en Trespa vectogram), waardoor er een Indonesische sfeer wordt opgeroepen, zonder dat de architectuur Indonesisch is, hooguit wat elementen daaruit bevat. Het pronkstuk van het complex is de enorme gebeeldhouwde toegangsdeur van het complex, die gemaakt is op Bali.

Projectgegevens

Projectarchitect Bert Bulthuis
Medewerkers Kees van der Graaf, Gerwin van de Poll
Opdrachtgever Projectteam Holtenbroek 1, SWZ, Delta Wonen
Hoofdaannemer Moes Bouwbedrijf Oost, Zwolle
Adviseur constructie Alferink –van Schieveen, Zwolle
Adviseur installaties Hebutech, Zwolle
Adviseur bouwfysica Nieman, Zwolle
Adviseur bouwmanagement Projectteam Holtenbroek 1
Start bouw November 2007
Oplevering December 2008
Bruto vloeroppervlakte 4.120 m2
Bruto inhoud 12.890 m3
Differentiatie 35 appartementen en gemeenschappelijke ruimte
Bouwkosten € 4.500.000
Leveranciers:
Houtconstructies Wijma, Kampen
Tegeltableau Dreamtiles, Den Haag
Vectogram Trespa Boerboom Hout, Bergeijk
Tekst Peter Visser
Foto's ArchitectuurNL

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.