Appartementenvilla’s De Haaf

Appartementenvilla’s De Haaf

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2018

In Bergen in Noord Holland ligt landgoed De Haaf waar  3 appartementenvilla´s van vier lagen in een collectieve tuin staan. De villa´s zijn ontworpen door Reinald Bosman (ARB) en Bruce Kee (ROAM Architects).Vanuit het stedenbouwkundig concept is de basis voor de organische hoofdvorm van de villa’s ontstaan. Maximale ervaring van het nieuwe landschap vanuit de aangrenzende buurt stond centraal. De eis om elk appartement optimale condities qua indelingsmogelijkheden, bezonning, privacy en uitzicht te kunnen bieden heeft de exacte gebouwvormen bepaald.

Gemêleerde betonstenen

Door deze vloeiende vormen worden de gebouwen niet ervaren als opgebouwd uit verschillende op elkaar aansluitende gebouwgevels maar als ruimtelijke massa’s die langzaam transformeren als men erlangs beweegt en die vanuit elk standpunt een compleet nieuw en onverwacht perspectief bieden.  In de materialisering zijn, naast glas en glad wit pleisterwerk, verschillende natuurlijke materialen toegepast; vergrijsd blank hout, ruwe zandkleurige cementpleister en warm gemêleerde betonstenen met een natuurstenen uiterlijk.

Het twee hectare grote terrein is naar ontwerp van ARB en MXT Landschappen omgevormd tot een lichtglooiend, duinachtig landschap, met een zo natuurlijk mogelijk karakter, een minimale hoeveelheid zandkleurige verharding en een grote vijver als regenwaterbuffer.

De eerste ontwerpschetsen van Bosman, toen nog in dienst van KuiperCompagnons, dateren uit 2005. De crisis in het vastgoed dwarsboomde de toenmalige ontwikkeling. De verkoop van de 27  appartementen kwam in 2010 niet van de grond. Begin 2013 werd het project nieuw leven ingeblazen door de grondeigenaren van de Haaf Vastgoed met als nieuwe ontwikkelingspartners BotBouw Initiatief en ARB.

Nieuw ontwerp appartementenvilla’s

Bosman en Kee maakten een compleet nieuw ontwerp, waarbij behoud van de uitstraling en kwaliteit van het oorspronkelijk ontwerp en maximale flexibiliteit en klantgerichtheid naar de kopers centraal heeft gestaan. Door een efficiëntere opzet kon de VON-m2 prijs met 30% worden gereduceerd.

Het programma beslaat uiteindelijk drie vierlaagse villa’s met in totaal 41 verschillende appartementen met een woonoppervlakte variërend van 120 tot 350 m2 en terrassen tussen de 25 en 140 m2. Alle bergingen bevinden zich samen met in totaal 60 parkeerplaatsen in half verdiepte kelders. Door de constructieve opzet met een riante kolommenstructuur van 6m60 in het vierkant en naar buiten doorlopende, gestorte vloeren is de woningindeling volledig flexibel.

Hoofddraagconstructie

De hoofddraagconstructie is een kolommenstructuur van betonkolommen op een stramien van 6,6 meter bij 6,6 meter. Dit stramien is de optimale maat voor een flexibele woningindeling en heeft als bijkomend voordeel dat er een comfortabele en ruime parkeergarage ontstaat.  De parkeerkeldervloer is een in het werk gestorte vloer op zand. De parkeergarage ligt half verdiept en het onderste deel van de in het werk gestorte betonwanden zijn deels waterdicht omdat twee van de drie gebouwen deels in het water staan. Doordat de balkonnen van de verschillende woningen zo expressief zijn ontworpen en ten opzichte van de kolommen de maximale overspanning zoeken is gekozen de verdiepingsvloeren in breedplaat uit te voeren en de gehele verdiepingsvloer van binnen naar buiten door te leggen als één constructieve plaat. Deze zijn dan vervolgens van onder en boven bouwfysisch ingepakt.

Prefab betonnen balkonranden

Aan de randen van de verdiepingsvloeren en dakvloer ‘hangen’ uitgesproken prefab betonnen balkonranden. Deze balkonranden zijn bevestigd aan de vloeren met isokorf en hebben een dusdanige profilering dat het hemelwater er goed vanaf loopt. Er zijn verschillende uitvoeringen, waarbij de balkonrand ook meteen een balkonhek kan zijn, maar ook als rand waar het stalen balkonhek tegenaan valt. Alle balkon- en dakranden zijn in de ronde hoeken in een straal van 2,7 meter rond uitgevoerd en tussen de elementen zit een 10 mm brede dilatatie. Deze dilatatie is met speciale kit gevuld en de betonelementen zijn vanwege het zeeklimaat gecoat met vuilafstotende witte coating, zodat de balkonranden als één worden.

500 verschillende stenen met kleurpigmenten

De dakranden hebben een andere profilering gekregen dan de balkonranden opdat deze minder ‘zwaar’ overkomen en de zichtlijn langs de dakranden begeleidt. De noodoverstorten zijn subtiel in de randen meegestort zodat het geheel niet wordt aangetast.  De schijnbaar natuurstenen gevels zijn warm gemêleerde betonstenen van Eco Piedra. Uit duurzaamheidsoogpunt is gekozen voor betonstenen en deze bestaat uit 500 verschillende stenen met verschillende door en door kleurpigmenten. Deze stenen in verschillende warme grijstinten spelen een mooi gevelspel met de gemodificeerde onderhoudsvrije Fraké Noir houten gevel (FSC keurmerk), welke nog vergrijsd, en het ruwe cementkleurige Sto gevelstucwerk. De betonstenen zijn door specialisten handmatig steen voor steen als een puzzel gemetseld. Hierdoor ontstaat er een contrast tussen de witte vloer- en dakranden en de drie verschillende gevelmaterialen, welk een eigen textuur hebben. De aluminium kozijnen in aluminiumgrijs (RAL 9007) zijn onderhoudsarm en duurzaam. Het beeld aan de buitenkant wordt compleet met de stalen witte balkonhekken (RAL 9010) en de zandkleurige onderhoudsvrije composiet terrasplanken.  Aan de entreezijde van de gebouwen zijn in beton uitgevoerde plantenbakken gemaakt in het verlengde van de balkonrand op de begane grond, zodat de bewoner of bezoeker vanuit het terrein de villa’s worden binnengeleid.

Projectgegevens

Naam projectDe Haaf, appartementenvilla's
Locatie Koninginneweg, Bergen Noord Holland
ArchitectenbureauAtelier Reinald Bosman  i.s.m. ROAM Architects
ProjectarchitectReinald Bosman, Bruce Kee
Opdrachtgever(s)De Haaf Vastgoed, BotBouw Initiatief (botbouwgroep.nl), ARB (arb1.nl)
HoofdaannemerBotbouw
LandschapsarchitectMXT Landschappen
Adviseur constructieBerkhout Tros
Adviseur installatiesTechnion
Start bouw2015
Oplevering2017
Bruto vloeroppervlaktebvo) incl terrassen (2.900 m2): 13.800 m2 m²
Bouwsom incl. installaties, excl. inrichting en BTW€ € 15.000.000,-
BeeldJohn Lewis Marshall

Gerelateerd

Tags: , , ,
  1. Martin de Pooter

    Prachtig ontwerp! Compliment!

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.