Architectenbureau Amsterdam

Architectenbureau Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-01-2009

Projectgegevens

Projectarchitecten Marianne Loof, Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt
Medewerkers Ineke Krijt, Axel van Leeuwen
Opdrachtgever LEVS Architecten
Hoofdaannemer Intos interieurmakers, Haarlem
Start bouwNovember 2007
OpleveringJanuari 2008
Bruto vloeroppervlakte 900 m2
Bruto inhoud3600 m3
Leveranciers:
Stalen kasten Transvorm, Amsterdam
Tafelbladen, schuifdeuren Plexwood, Utrecht
Vloer Tretford, Dinxperlo
Strekmetalen wand Kabel, Zaandam
Speciale meubelen uitgevoerd door Intos interieurmakers naar ontwerp van Loof & van Stigt Architecten
TekstPeter Visser
Foto'sCornbread Works

Sinds 1989 was Loof & Van Stigt Architecten gevestigd in twee monumentale panden aan de Amsterdamse Amsteldijk. In de loop der jaren was een kruip-door-sluip-door situatie ontstaan en door groei van het aantal medewerkers paste het bureau ook niet goed meer in de panden. Een nieuwe locatie werd gevonden aan het IJ op een verdieping in één van de vier nieuwe kantoorpanden van Dedato (zie artikel hiervoor). De inrichting van deze verdieping verschilt enorm met de oude huisvesting. Met paars vilt, zwart staal, groen tapijt en houten meubels is binnen een betonnen kader een eigentijdse, efficiënte en toch warme kantooromgeving gecreëerd.

De opgave was om een open kantoorruimte van 900 m2 (tweemaal zoveel als voorheen) een vorm te geven die enerzijds de openheid en transparantie van het bureau benadrukt, maar anderzijds het prettige en informele karakter van de situatie aan de Amsteldijk heeft.
Er is gekozen voor centrale binnenstraat, aan de zuidkant geflankeerd door zwarte stalen kasten. Hieraan liggen alle belangrijke ruimten. Aan de zuidkant liggen de directiekamers en de ruimte voor de projectteams. De bureaus zijn gegroepeerd per team, waardoor de ruimte is ingedeeld in enkele clusters die een grootschalige kantoorsfeer voorkomen.

Aan de noordkant van de binnenstraat zijn verschillende functies met elk een eigen sfeer te vinden. Een loungeruimte met uitzicht op het IJ, de bibliotheek, het dtp-cluster, het secretariaat, de lunchruimte, de maquetteafdeling en de tafeltennistafel.

Aan de westzijde loopt een tweede, kortere binnenstraat vanaf de ingang langs het secretariaat en langs een kleine kantoorruimte, printerruimte en vergaderruimtes. De deuren van de grote vergaderruimte kunnen helemaal open en op die manier kunnen vergader- en loungeruimte samen een grote ruimte vormen voor bureaupresentaties en grote bijeenkomsten.

Sferen
Er is dus sprake van drie zones in het kantoor, met telkens verschillende sferen en verschillende identiteiten. Zo is de zuidelijke zone zakelijk, hier wordt gewerkt, hier staan de bureaus van de projectteams en directie. Achter met paars vilt beklede kasten is de archiefruimte aan het oog onttrokken. Het paarse vilt zorgt voor een sterk kleuraccent, verbetert de akoestiek en biedt de mogelijkheid er tekeningen op te hangen.

De noordelijke zone met vergaderkamers is neutraal gelaten, vanwege het multifunctionele karakter. Dit is ook het gebied waar bezoekers worden ontvangen.
De middenzone is het meest divers. De loungeruimte met vloerkleed, bankstel en planten straalt een huiskamersfeer uit. De bibliotheek met een enorme houten leestafel nodigt uit tot lezen en dtp-ers en secretariaat zitten in blokken van zwarte kasten die corresponderen met de andere kasten aan de binnenstraat.

De lunchruimte heeft een duidelijk informeel karakter met kloeke houten eettafels en sfeervolle verlichting. De maquetteafdeling is door kasten enigszins aan het oog onttrokken en de tafeltennisruimte zorgt voor de sportieve én ontspannen sfeer.

Materialen en verlichting
Veel aandacht is besteed aan de materialisering in het kantoor. Zo hebben de bureaus een standaard onderstel, maar bestaat het blad uit kops gezaagde multiplexplaten op mdf verlijmd. Dit zorgt voor een prachtige warme nerfstructuur, die ook terugkomt in de omlijsting van glazen schuifdeuren. Veel meubelen zijn eigen ontwerpen, uitgevoerd door Intos interieurmakers.

De verlichting bestaat uit tl-lampen aan het plafond met voor iedere medewerker een eigen lamp op het bureau. Er is veel hout en textiel in de inrichting toegepast die het kantoor een warme sfeer geven, als boeiend contrast met het betonnen casco en robuuste kolommen.
De sfeer is natuurlijk niet te vergelijken met die van de monumentale panden waar het bureau voorheen gevestigd was, maar er is een nieuwe sfeer gecreëerd die past bij de nieuwe omgeving en bovendien een stuk efficiënter is.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.