Architectenbureau in oud distributiegebouw

Architectenbureau in oud distributiegebouw

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2006

Projectgegevens

Architect Architektenburo Roos en Ros, Oud-Beijerland
Opdrachtgever Roos en Ros Bouwadvies, Oud-Beijerland
Hoofdaannemer Kees Ros Bouw, Klaaswaal
Adviseur Constructies Invecon, Zwijndrecht
Adviseur Bouwfysica Epos, Delft
Oplevering december 2003
Bruto vloeroppervlak ca. 2400 m² (1400 m² kantoorruimte, 1000 m² opslag)
Bruto inhoud ca 15.000 m3
Tekst Paul Groenendijk
Foto's Eric Feeken en Sander Ros

Een distributiegebouw voor Van Oordt portieverpakkingen uit 1981 is getransformeerd in een echte architectuurfabriek. De gele gevels zijn zwart gespoten en de begane grond is in ruime mate voorzien van glaspuien. De bestaande bedrijfsdeuren zijn vervangen door translucente hefdeuren. Ook in het interieur is het industriële karakter gehandhaafd. Het vloeroppervlak is verdeeld met behulp van drie rijen hergebruikte metalen palletstellingen, die zijn voorzien van kastmodules. Ertussen liggen flexibele werkplekken.

Via een enorm gordijn aan het plafond is een theatrale ronde vergaderzaal te creëren. Dwars door de westgevel steekt een spierwitte vergaderruimte, bereikbaar via een elektrisch ophaalbare trap. Aan beide zijden steekt de ruimte vijf meter uit de gevel; de stabiliteit wordt verkregen door een stalen sculptuur van de Modulor-figuur van Le Corbusier. De geest van het modernisme is hier verder pregnant aanwezig in de geometrische vormen, de zwart-wit contrasten en de knalrode pantry.
Behalve aan de flexibiliteit is veel aandacht besteed aan de akoestiek en het binnenklimaat. Er is akoestisch materiaal op de scheidingswanden en tegen het plafond aangebracht en de vloer is opgehoogd om vloerverwarming aan te brengen. Het gebouw is ook gebruikt om enkele architectonische en technische experimenten uit te proberen. In het damestoilet is gewerkt met vloeiende vormen en felle kleuren en er zijn visnetten als hekwerk toegepast.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.