Architectenbureau in Schiehallen Van Nellefabriek

Architectenbureau in Schiehallen Van Nellefabriek

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-10-2006

Projectgegevens

Architect en opdrachtgever Architectenbureau BroekBakema, Rotterdam
Hoofdaannemer IBB Kondor, Sassenheim
Installatietechniek Homij, Nieuwegein
Oplevering januari 2004
Bruto vloeroppervlak 1920 m2 (incl. archief en overdekte parkeerruimte)
Tekst Egbert Koster
Foto's Ger van der Vlugt en de architect

BroekBakema paste drie van de twaalf voormalige opslaghallen op de kade van de Schie aan voor eigen gebruik. Met minimale ingrepen is een aangename atelierachtige werkomgeving gecreëerd.
Het bureau handhaafde het casco van de drie hallen (16 x 40 meter) zoveel mogelijk in de authentieke staat. Aan één van de drie hallen is zelfs helemaal niets veranderd. Deze dient als archief, installatieruimte, parkeergarage en reservering voor een eventuele toekomstige bureau-uitbreiding.

De twee andere hallen zijn voorzien van een nieuwe geïsoleerde betonnen vloer met vloerverwarming en strakke geïsoleerde voorzetwanden op scheidingsmuren met de buren en de eigen onverwarmde hal met archief en parkeergarage. De luchtbehandelingsinstallatie hangt eenvoudig in het zicht tussen de open stalen spanten. Afgezien van de nieuwe voorzetwanden en het bestaande metselwerk in de tussenmuur, die wit werden gesaust, is er aan het casco niets geschilderd. Akoestische demping bleek dankzij de korrelige open structuur van de betonnen dakplaten verrassend genoeg niet nodig.
De belangrijkste ingreep betreft enkele bescheiden doorbraken in de tussenmuur tussen de twee bureauhallen en de nieuwe, bijna halbrede raamopeningen in de kopgevels aan de Schiezijde. Aan de voorzijde (fabriekszijde) zijn de oorspronkelijke loodsdeuren van zilvergrijs geschilderd hout vervangen door een glazen entreeportaal en een glaspui. Aan de Schiezijde werden de vierkante gevelopeningen ter plaatse van de voormalige loodsdeuren opgerekt tot brede strookvensters.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.