Architekten Cie. ontwerpt Galileo Noordwijk

Architekten Cie. ontwerpt Galileo Noordwijk

Door: Petra Starink | 10-08-2016

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gaat de Architekten Cie. in een design en buildopdracht samen met van Rhijn bouw uit Katwijk het nieuwe Referencecentre Galileo in Noordwijk bouwen. Binnen dit gebouw zullen de data van het satellietsysteem Galileo worden ontvangen. De ambitie is om een afvalvrij en veerkrachtig gebouw te maken waarbij de gebruikte materialen zijn gekozen op toekomstig hergebruik. Er is gekozen voor hout als meest gebruikt materiaal.

Het langwerpige twee verdiepingen hoge gebouw aan de rand van het duinlandschap bevat in hoofdlijnen kantoorruimte met ondersteunende voorzieningen en computerruimtes.
Bijzonder is de entreelobby die als het sociale hart van het gebouw functioneert. Deze lobby is als een meubel ontworpen dat zowel de trap vormt naar de eerste verdieping als een verblijfplaats is met groene terrassen met geïntegreerde facilitaire voorzieningen. De functionele ruimten zijn langs een brede gang in een stramien van 3,60m gepositioneerd waaraan ook twee patio’s zijn gesitueerd die het groen en de natuur van de omgeving naar binnen brengen.
Hierdoor is een flexibel en overzichtelijk gebouw ontworpen waarbij er natuurlijk licht en uitzicht voor referentie punten zorgt.

Vurenhouten elementen

Het Galileo gebouw is uniek door zijn circulaire en duurzame ontwerp. Om een afvalvrij en veerkrachtig gebouw te maken is gekozen voor hout als meest gebruikte materiaal.
De hoofddraagconstructie, verdiepingsvloer en dak zijn gemaakt van overgedimensioneerde samengestelde, geprefabriceerde, vurenhouten elementen. De voordelen zijn drieledig: A. door het lage gewicht van de draagconstructie kan het gebouw op zand kan worden gefundeerd, B. door met name de kolommen in de gangzone te overdimensioneren wordt de constructie gebruikt als houten scheidingswand en C. door het modulair prefabriceren is het gebouw snel te bouwen en wordt het afval op de bouw geminimaliseerd.

Gevelbeeld

Het gevelbeeld wordt bepaald door een patroon van inwisselbare cassettes die in drie versies ontworpen zijn; transparant, semitransparant en gesloten. Het gebouw kan met dit systeem daar waar nodig transparant en gericht op de omgeving zijn en gesloten en introvert op de plekken waar dit is vereist. In de toekomst kunnen door de inwisselbaarheid van de cassettes achterliggende ruimtes een andere functie krijgen waardoor het gebouw flexibel en toekomstbestendig is.

Het gebouw is energie bewust. Door een reeks van maatregels, waaronder het hergebruik van warmte gegenereerd door de computerservers ten behoeve van de energievoorziening, zal het 35% meer energiezuinig zijn dan door het huidige bouwbesluit geëist. Het gebouw moet 1 juli 2017 in gebruik worden genomen.

Galileo Reference Centre

Het Galileo Reference Centre op het Noordwijkse Space Business Park is een 1500 m2 groot vrijstaand gebouw waarbinnen de data van het Galileo satellieten systeem wordt ontvangen. De realisatie van een niet-militair wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GNSS) is een samenwerking tussen de Europese Unie (EU) en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Projectgegevens

Naam project Galileo
Locatie Noordwijk
Programma/functie 1.500 m2 kantoren
Architectenbureau   De Architekten Cie.  
Projectarchitect   Pero Puljiz
Projectteam Eric van Noord, Igor Sladoljev, Jeanne Leung, Sander Moerman, Boris van Gorkom, Nico Bos, Andrew Page, , Benjamin Russis, Audrey Fischer  
Opdrachtgever(s)   Rijksvastgoedbedrijf
Hoofdaannemer Van Rhijnbouw, Katwijk  
Adviseur constructie   Bogaards bv Katwijk  
Adviseur installaties Van Galen installatietechniek, Rotterdam. Schoonderbeek Installatietechniek, Hillegom  
Start bouw 2016
Oplevering 2017
Bruto vloeroppervlakte 1500m2 m²
Bruto inhoud 6900 m3 m³
Beeld De Architekten Cie.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.