Ark vol contrasten

Ark vol contrasten

Door: Peter Visser | 29-04-2013

Een woonboot aan het Amsterdamse Jaagpad oogt van buiten bijna geheel symmetrisch maar is dat van binnen juist helemaal niet, een verschil van dag en nacht. Dat geldt ook voor de opdrachtgevers, hij is componist, ietwat tobberig, witjes, zij is beeldend kunstenaar, supercool met felrode lippen. Toch is het NIO architecten gelukt een woonboot te ontwerpen waarin beiden zich thuis voelen.

Beide opdrachtgevers werken thuis en het was dus de kunst hen allebei genoeg vrijheid te geven om te werken zonder elkaar te hinderen. De oplossing is gevonden door er een split-level principe op toe te passen, met een trappenhuis in het midden als verbindende factor.

Hij componeert en musiceert helemaal onderin de woonboot, onder de waterspiegel, zij heeft haar studio helemaal bovenin, achter de keuken. Tussen de geluidkelder en de beeldzolder bevinden zich de slaapverdieping, de woonverdieping en de keuken.

Het trappenhuis is geen gewoon trappenhuis, de architect noemt het een stijgpunt, dat met verschillende breedtes van laag naar laag gaat. De ingang van de boot is op slaapkamerniveau en een brede trap voert bewoners en bezoekers naar de woonkamer, een halve verdieping hoger, de centrale ruimte van de woonboot. Een smallere trap voert naar de hoogste verdieping met de keuken en de kunststudio. Deze beide verdiepingen hebben een klein balkon.

Projectgegevens

LocatieJaagpad, Amsterdam
ArchitectenbureauNIO architecten
ProjectteamMaurice Nio, Arek Seredyn, Jan Willem Terlouw
OpdrachtgeverParticulier
HoofdaannemerHet Waterhuys (casco)
BinnenhuisarchitectNIO architecten
Bouw20110-2012
Bruto vloeroppervlakte275m2
Bruto inhoud675 m3
Bouwsom€ 400.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier aluminium kozijnenThermo Konstrukties, Boxmeer
Leverancier aluminium gevelbekledingde VAB Handel, Putten/Kamplacon
TekstPeter Visser
FotografieArek Seredyn/NIO architecten

Grillig

Vanaf de ingang voert een dubbele trap omlaag naar de geluidsstudio en hier zijn ook logeerkamers en berging te vinden. Dankzij de split-levelindeling hebben de woonkamer en de geluidkelder extra hoogte.

De plattegrond is grillig, rechte hoeken zijn er bijna niet te vinden en dat geeft het geheel iets speels, iets verrassends. Dat stelt natuurlijk wel eisen aan de inrichting, die ook grotendeels door de architect is ontworpen, zoals speciale boekenplanken, een garderobekast in de slaapkamer en de keuken.

In het interieur overheersen wit en hout, de buitenkant is daarentegen uitgevoerd in bruinrood aluminium met een dek en steiger van hout. Zelfs hierin liggen dus contrasten, de architect heeft deze woonboot dan ook een naam gegeven: Twin Blade, als een mes met één heft en twee lemmeten. Dan kun je twee verschillende dingen in één keer snijden, of in dit geval twee ongelijke functies (lees: karakters) in één faciliteren.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.