Atelierwoningen van onbehandeld hout

Atelierwoningen van onbehandeld hout

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-10-2006

Projectgegevens

ArchitectJaco Woltjer, Architect, Amsterdam
OpdrachtgeverStichting Kunstfort, Vijfhuizen
HoofdaannemerKingma Bouw, Lelystad (houtskeletbouw).
Adviseur ConstructiesVDH Constructiebureau, Odoorn
ProjectarchitectJaco Woltjer
Opleveringmei 2005
MedewerkersMichiel Janssen, Casper Vos, Maarten van Tuyl
TuinarchitectVan Empelen van Aalderen Partners, Heemstede
Bouwkostenrestauratie en herbestemming € 3.200.000
TekstPeter Visser
Foto'sJohn Lewis Marshall en Bouw

De Stichting Kunstfort Vijfhuizen nam in 2000 het initiatief om het Fort bij Vijfhuizen te restaureren en te gebruiken als centrum voor actuele kunst. Om dit financieel mogelijk te maken is een wijkje met kunstenaarswoningen plus gastenverblijf net buiten het fort gebouwd. De gebouwen zijn opgetrokken in onbehandeld hout en passen goed bij het ruwe karakter van het fort.

Het plan telt 16 atelierwoningen in de koopsector en 6 gastenverblijven in de huursector, pal naast het fort. Zo ontstaat een kleine leefgemeenschap die het fort nieuw leven inblaast.

Architect Jaco kiest voor onbehandeld hout als bouwmateriaal. Dat past bijzonder goed in deze setting. Na verloop krijgen de woningen een zwart en/of zilverkleurig patina dat goed past bij het ruwe karakter van het fort. Onbewerkte boomstammen langs de veranda van de gastenverblijven completeren dit beeld.

Het wijkje staat op een wigvormig terrein tussen de geniedijk en een oude spoordijk. Aan de brede zuidkant begrenzen een gerestaureerde ijzeren bergloods en een parkeerterrein voor bezoekers van het Kunstfort het terrein.

De woningen zijn uitgevoerd in houtskeletbouw, waarbij het skelet van kolommen en liggers zowel aan de buitenzijde als in het interieur in het zicht is gelaten. Voor de bouw konden de kopers kiezen uit diverse gevelelementen en uitbreidingsopties, waardoor elke woning uniek is. Het skelet geeft bewoners grote vrijheid hun woning aan te passen aan nieuwe wensen: binnenwanden en vloeren kunnen worden verwijderd om grotere ruimtes te creëren. De gastenverblijven zijn eveneens in houtskeletbouw uitgevoerd met een brede veranda aan de pleinzijde.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.