Baksteen als buitenbehang aan snelwegkantoor

Baksteen als buitenbehang aan snelwegkantoor

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2006

Projectgegevens

Architect Architektenburo Kleinsman, Arnhem
Opdrachtgever Coulisse Decorations Enter
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Wessels Rijssen
Adviseur Constructies Aveco de Bondt, Rijssen

Kantoorgebouw
Oplevering December 2004
Bruto vloeroppervlak 5.468 m2
Bruto inhoud 37.121 m3
Bouwsom € 2.325.000 incl. installaties (€ 375.000), excl. inrichting en BTW
Leverancier baksteen Steenfabriek Vogelensangh Deest
Bedrijfsverzamelgebouw
Differentiatie 4 kantoorunits en 3 magazijnunits

Tekst Hans Mulder
Foto's Christian Richters

Aan de A1 bij Enter ontwierp Kleinsman op hetzelfde bedrijventerrein twee panden: een kantoorgebouw voor de firma Coulisse en een bedrijfsverzamelgebouw.
Het kantoorgebouw is transparant, lang en slank en staat op poten, waardoor de doos als het ware op het niveau van de hoger liggende A1 is getild. De binnenruimte van het kantoor bestaat uit drie gestapelde kantoortuinen. De hoogte van het gebouw wordt zichtbaar gemaakt door een watervaltrap. Over de vides heen zorgen glazen bruggetjes voor verbinding met de voorzieningenzone. Daglicht treedt binnen via een lichtstraat in het dak.

De materialisatie van het kantoorgebouw is uiterst sober maar effectief. Het basement is van zichtbeton, de kantoordoos is van glas en ruw metselwerk in gemengde tinten. Baksteen is hier min of meer toegepast als buitenbehang en is doorgemetseld op de overstekende vloerranden die overigens achter het metselwerk open zijn en roosters herbergen.
Het pand verderop, het bedrijfsverzamelgebouw, zoekt zijn geleiding evenwijdig aan de weg, ook hier is de boodschap helder. De snelweggevel is bepaald door een open stalen buitenframe waarin de essentie van het gebouw is verzameld en vormgegeven. De informatie is gedoseerd door de architectuur van het frame en de invullingen daarvan: de entreetrappen naar de bovengelegen centrale hal en kantoorunits, de vluchttrappen, de zonwering door overstekken met beloopbare lamellenroosters annex glazenwasbalkons en het matglazen windscherm dat tevens dient als translucente achtergrond voor reclame-uitingen. De gevel van de kantoorpenthouses op de bovenste twee verdiepingen is open.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.