Balkons als blikvanger

Balkons als blikvanger

Door: Petra Starink | 25-01-2012

Het had een sobere flat met sociale huurwoningen kunnen zijn, maar het is het icoon van de wijk Hatert geworden. Door vorm en materiaalkeuze is deze appartemententoren een aanwinst voor de Vogelaarwijk. De grillig gevormde balkons voorzien van aluminium hekwerken met bladnerfpatroon zijn de blikvangers, maar de zorgvuldige detaillering van het gebouw en zijn omgeving maken het gebouw echt af.

De wijk Hatert, aan de zuidkant van Nijmegen, is volop in ontwikkeling. Grotendeels gebouwd tussen 1955 en 1965 kent de wijk diverse problemen zoals een eenzijdige bevolkingsopbouw, veel lage inkomens en een hoge werkloosheid, maar vooral ook een eenzijdig woningaanbod.
De afgelopen jaren is daar al flink aan gesleuteld, diverse nieuwbouwprojecten zagen het licht, met als voorlopig hoogtepunt dit complex dat in het centrum van Hatert staat op het kruispunt van twee groene assen die de wijk doorkruisen. In die groene assen stonden al scholen, kerken en een winkelcentrum maar de laatste jaren zijn daar ook nieuwe woningen gebouwd met veel groen er omheen.

Projectgegevens

LocatieHatert, Nijmegen
ProjectarchitectBoris Zeisser
OpdrachtgeverPortaal, Veenendaal
HoofdaannemerGiesbers-Wijchen Bouw
Adviseur constructieAdams Bouwadviesbureau, Druten
Start bouwMaart 2010
OpleveringOktober 2011
Differentiatie72 appartementen, gezondheidsvoorzieningen, parkeergarage
Bouwkosten€ 9.500.000 excl. inrichting en BTW
Leverancier aluminium hekken en gevelbekledingVPT Versteeg, Heusden
TekstPeter Visser
Foto'sJeroen Musch, Peter Visser

Ook bij het Hart van Hatert, zoals de woontoren is genoemd, is veel aandacht besteed aan groen, zo is de halfverdiepte parkeergarage naast de toren ingepakt in een openbare buitentuin. Het oogt nu nog wat kaal, maar volgende zomer moet het een groene oase zijn. De overgang tussen het dak van de parkeergarage en het straatniveau verloopt stapsgewijs. Hierdoor zijn de hoogteverschillen gering, hoeft er geen hek omheen en ontstonden er natuurlijke hangplekken.
De begane grond van het gebouw is bestemd als buurtgezondheidscentrum. Wat hier meteen opvalt, is dat het motief ‘groen’ in deze zone ook in het architectonisch ontwerp vertaald is. De gevel is namelijk voorzien van glazen penanten met een opdruk in houtnerf motief.
De indeling bestaat hier uit diverse grotere en kleine ruimtes, redelijk rechttoe rechtaan, met uitzondering van een meanderende wand die het geheel een speels karakter geeft. Verder valt de hoge verdiepingshoogte op, een gevolg van het feit dat de hoofdingang van de woontoren zich op het niveau van het dak van de halfverdiepte parkeergarage bevindt en de vloer van de begane grond op straatniveau ligt.

Aluminium hekken in vele vormen en maten

Boven de begane grond bevinden zich twaalf woonverdiepingen met elk zes appartementen. Bewoners betreden het complex, zoals gezegd, via het dak van de parkeergarage of een niveau lager via de parkeergarage zelf. Liften en trappenhuis zijn centraal in het gebouw gesitueerd waarbij er per verdieping vier appartementen aan de zuidzijde liggen en de overige twee op de noordoost- en noordwesthoek.
De woningplattegronden zijn, afgezien van wat puzzelwerk, vrij standaard, keurige driekamerappartementen. Door de woningen simpel te houden bleef er ruimte over voor extra aandacht voor de buitenkant. De balkons zijn uitgevoerd in een staalconstructie, voorzien van een houten vloer en met een aluminium hekwerk, dat naadloos overgaat in gevelpanelen.
Het aluminium is van een patroon voorzien dat vanaf een afstand duidelijk een bladmotief laat zien. Door die patronen én de grillige vormen van de balkons was het nog een hele puzzel om alles op de juiste plaats te krijgen. Temeer daar de panelen en hekken ook nog eens drie verschillende hoogtes hebben. ‘Het is allemaal mogelijk tegenwoordig, al vereist het wel een uiterst goede samenwerking tussen architect, producent en aannemer, maar die was er gelukkig’ aldus Boris Zeisser van 24H>architecture.
De daklijst volgt een zelfde grillige lijn als de balkons en is zo met recht de kroon op het gebouw, een extraatje dat het gebouw een flinke meerwaarde geeft. De gevel tussen het aluminium is bekleed met hout, dat enigszins onregelmatig is bevestigd. De kozijnen hebben een bijpassende kleur gekregen. Allemaal geen standaardoplossingen, aan elk detail is veel aandacht besteed.
De vernieuwing van Hatert is nog volop bezig, maar dit gebouw is hopelijk een mooie impuls. In elk geval is het vanuit de wijde omtrek te herkennen en de bewoners en omwonenden zijn er maar al te blij mee.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.