Bedrijfsgebouw Racktime Alkmaar

Bedrijfsgebouw Racktime Alkmaar

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-07-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Patrick van Emmerik
Medewerkers Peter Dekker, Hans Koning
OpdrachtgeverPekom Bergen, Alkmaar
Hoofdaannemer Henselmans bouwbedrijf, Noord-Scharwoude
Adviseur constructieIngenieursburo Meijer & Joustra, Heerenveen
Adviseur installaties DHV bouw en industrie, Zaandam
Adviseur bouwmanagement en bouwkosten Sander Douma architecten
Binnenhuisarchitect Piet-Jan van den Kommer, Stompetoren
Beeldend kunstenaarMarinus Pieter Klap
Start bouw November 2004
OpleveringOktober 2005
Bruto vloeroppervlakte 1362 m2, waarvan 400 m2 kantoor
Bruto inhoud 8990 m3
Totale stichtingskosten € 1.621.000
Bouwsom€ 1.071.000, incl. installaties (€185.000), excl. inrichting en BTW
TekstPeter Visser
Foto’sFedde de Weert

Racktime is een jong, dynamisch sales- en marketingbedrijf, dat de afgelopen jaren een forse groei heeft doorgemaakt. Dynamisch was ook het bouwproces, tussen eerste contact en oplevering lag minder dan een jaar. Het nieuwe onderkomen voor Racktime ligt op het industrieterrein de Boekelermeer, het is de eerste bebouwing langs de hoofdweg van de nieuwe uitbreiding van dit bedrijventerrein.

De vraag van de jonge opdrachtgevers was een bedrijfspand te ontwerpen dat zowel neutraal als oogverblindend was. Het gebouw moest kantoor- en opslagruimte omvatten met de mogelijkheid deze uit te breiden.
Prefab betonnen wanden en vloeren maakten een snelle bouw mogelijk. Deze in U-vorm gemonteerde delen bepalen de verschillende ruimten. Zo bestaat de opslagruimte uit twee los van elkaar geplaatste elementen, waarachter later betonelementen kunnen worden toegevoegd om een uitbreiding mogelijk te maken.
Aan de wegzijde is hierin een kleiner betonelement geschoven. In dit volume bevindt zich het kantoor over twee lagen. De ingang wordt nog eens extra benadrukt door een laatste betonnen U-element. Alle overige vlakken zijn dichtgezet met panelen van hout of glas. De plaatsing hiervan is ogenschijnlijk willekeurig, maar blijkt gebaseerd op een barcode uit het magazijn van Racktime. De panelen worden van elkaar gescheiden door aluminium vliegtuigprofielen.
De materialen die in het exterieur zijn toegepast, zijn terug te vinden in het interieur. Schoon betonnen wanden en plafonds, hout op de wanden overlopend in het plafond bij de ingang, glas als scheiding tussen de ruimten. Door deze deels met folie dicht te zetten ontstaan er spannende zichtlijnen.
Bij de ingang is geen traditionele balie met receptioniste. Vanuit een ruimte die uitsteekt in de ontvangsthal worden bezoekers gesignaleerd. Via een flatscreen met camera en microfoon die in de wand is geplaatst, worden de gasten welkom geheten en vindt er communicatie plaats. Zo hoort dat bij een jong en dynamisch bedrijf.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.